JADRANSKA BANKA: Počelo je sa zatvaranjem poslovnica, a uskoro slijede i otpuštanje radnika

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 16 siječnja, 2019 17:26

JADRANSKA BANKA: Počelo je sa zatvaranjem poslovnica, a uskoro slijede i otpuštanje radnika

Jadranska banka Šibenik od 8. veljače zatvara svoje poslovnice u Murteru, Rogoznici i Pirovcu, o čemu je klijente obavijestila preko svoje web-stranice. No, za utjehu, iz banke napominju kako zatvaranje poslovnice neće utjecati na poslovanje korisnika s bankom jer će im usluge biti dostupne na drugim lokacijama. Kojima, e to se ne kaže.

Dakle, krenulo je! U prosincu prošle godine proširila se vijest o zatvaranju čak 80 posto poslovnica i otkazima za stotinu zaposlenika domicilne Jadranske banke, koju je u međuvremenu preuzela Hrvatska poštanska banka. O tome je šibensko Gradsko vijeće alarmirala vijećnica HSU-a Ljubica Kardum, koja je od gradonačelnika Željka Burića tražila da se očituje hoće li se boriti za te ljude koji bi s početkom 2019. trebali ostati bez posla.

Od Ureda za korporativne korporacije HPB-a zatražili smo tada izravno očitovanje o sudbini poslovnica i zaposlenika JABA-e, ali se iz njihova odgovora malo što konkretno moglo doznati.

 

– Razlog prestanka rada pojedinih poslovnica je neprofitabilnost, odnosno neodrživost poslovanja, a njihov broj nije ni približno 80 posto ukupne mreže poslovnica Jadranske banke. Kao što smo najavili neposredno nakon što smo kupili i dokapitalizirali Jadransku banku, želimo zadržati što veći broj radnih mjesta u skladu s poslovnim potrebama, a zaposlenike čija mjesta nećemo moći očuvati zbrinut ćemo odgovorno, u skladu s dosadašnjom dobrom praksom HPB-a. Želimo biti dobar i odgovoran poslodavac i o svim promjenama na vrijeme informiramo zaposlenike, kao i klijente kojima nudimo najbolju moguću uslugu i koji postupno preusmjeravaju svoje poslovanje u Hrvatsku poštansku banku – priopćili su nam iz Ureda korporativnih korporacija HPB-a.

U međuvremenu su se poslovnice počele zatvarati, a s njima i sindikalni povjerenik JABA-e, s kojim smo pred Novu godinu razgovarali o svemu onome što potencijalno čeka 180 zaposlenih u domicilnoj banci. Povjerenik više ne želi davati izjave, pa nam ostaje samo pretpostavljati zašto…

Podsjetit ćemo stoga da je, prema prijedlogu uprave za zatvaranje poslovnica Jadranske banke, od deset postojećih poslovnica za čak osam uprava nalazila “poslovno uvjetovan i opravdan razlog” za zatvaranje, jer je u ukupnom gubitku banke, koji je na kraju rujna prošle godine iznosio pet milijuna kuna, ovih osam poslovnica participiralo s čak 2,5 milijuna.

Odlučeno je, međutim, da se zatvori ipak šest, a ne osam poslovnica, pa bi uz one u Šibeniku ostale još samo zagrebačka i poslovnica u Mandalini, u krugu PU šibensko-kninske. Zatvaraju se poslovnice u Splitu, Tisnu, na Šubićevcu, u Primoštenu, Drnišu i Skradinu.

U prvom valu otkaza, kako nam je potkraj prošle godine rečeno, bez posla bi trebalo ostati 60-ak djelatnika koji će biti zbrinuti uz “stimulativne otpremnine” (prosječno, navodno, oko 80 tisuća kuna). Sljedeći “udar” trebao bi se dogoditi nakon 31. ožujka, kada zaposlenici Jadranske banke postaju i formalno i stvarno zaposlenici HPB-a.

Jadranska banka ima još uvijek tri poslovnice u Šibeniku i jednu u Zagrebu, a koliko će ih ostati na kraju ovog procesa “restrukturiranja”, makar i s logom HPB-a, zasad nije poznato. Iz Ureda za korporativne korporacije HPB-a kažu samo da nije riječ o gašenju “ni približno 80 posto ukupne mreže poslovnica Jadranske banke”. Vidjet ćemo na kraju procesa…

Piše Davorka Blažević/Šibenski.hr

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 16 siječnja, 2019 17:26