Jedriličarski klub Primošten organizirao svoju tradicionalnu regatu Kup Primoštena

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 25 listopada, 2018 13:53

Jedriličarski klub Primošten organizirao svoju tradicionalnu regatu Kup Primoštena

Tjedan dana nakon što je Jedriličarski klub Primošten organizirao svoju tradicionalnu regatu Kup Primoštena na kojoj su sudjelovali jedriličari klase Optimist, Laser radial i Laser 4.7 sa skoro cijelog Jadrana (iz većine velikih klubova u trokutu Pula, Zagreb, Split), prošlog vikenda su Primoštenci uspješno organizirali još jedno važno natjecanje malih hrvatskih jedriličara. Trofej Primoštena je velika kriterijska regata regije jug za klasu Optimist (s famoznim “3+” koeficijentom), na osnovu koje se slažu reprezentacije za europska i svjetska prvenstva.

 

Vremenski uvjeti nisu bili baš naklonjeni jedriličarima, ali može se to s druge strane reći da se od Dalmatinskih kadeta očekivalo da pokažu raskoš svojih jedriličarskih vještina po svim vremenskim uvjetima. U petak se nije jedrilo zbog totalne bonace, u subotu je lagano i zapuhalo, pa su se odjedrila čak tri plova, a u nedjelju po vrlo jakoj buri su odjedrena još dva plova.

Teški uvjeti jedrenja u subotu su natjerali jedriličare na vrlo riskantne poteze već od starta. To je rezultiralo velikim brojem BFD-ova u prva dva plova.  Ovaj teret  je već od prvog plova imala i Noela. Međutim izdržala je pritisak i kvalitetno odjedrilo pa je u slijedećim plovovima osvajala 2., 2., 3. i pobjeđuje u posljednjem.

Pet bodova iza nje završava Lovre Bakotić, a još dva iza njega Jere Bakotić, oboje iz JK Split. Oni nisu niti jednom prestupili, ali prosjek im je bio lošiji nego Noeli.

Možda je najviše propustila jedriličarka JK Mornar Petra Marendić. Ona je jedina imala dvije pobjede, ali matematika je bila nemilosrdna s obzirom da je uz BFD iz drugog plova (kojeg je odbacila) imala 16. mjesto iz prvog plova. Na kraju završava 4. ukupno.

Posebno teško je bilo jedrenje u nedjelju. Prvi plov je odjedren po relativno ugodnih petnaestak čvorova. Najbrži su u cilju bili za koji minut više od pola sata. More je već tada postalo valovito i stariji jedriličari i jedriličarke su dominirali u odnosu na svoje mlađe i laganije kolege. Ta razlika u fizičkim karakteristikama je još više došla do izražaja u posljednjem plovu kad je bura jačala i do 20 čvorova. Pred kraj jedrenja refuli su dosezali i preko 23-24 čvora, a konstano je puhalo 21-22 čvora.

Tada RO odlučuje podignuti “alfu” i poslati flotu na kopno što su sigurno najviše pozdravio velik broj malinih koji se nisu baš najbolje pripremili za jedrenje po hladnim uvjetima i izašli su na more u ljetnoj opremi.

 

Hvala sponzorima bez kojih ne bi bilo moguće organizirati ovako zahtjevno natjecanje:Općina Primošten, Under the heaven, Mare charter, BB Yachting, Adriatiq Hotel Zora i Vava computers.

Fotografije pogledajte ovdje

Izvor: Regate.com.hr

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 25 listopada, 2018 13:53