Jeftiniju struju građani će plaćati po – staroj cijeni

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 lipnja, 2015 12:58

Jeftiniju struju građani će plaćati po – staroj cijeni

Pojeftinjenje kilovatsata za jednu lipu, i to za korisnike univerzalne usluge Hrvatske elektroprivrede, stupa na snagu 1. srpnja. Prema izračunu Saveza udruga za zaštitu potrošača, s ovakvim će sniženjem cijene HEP-ovi korisnici, preciznije kućanstva s dvotarifnim modelom i prosječnom potrošnjom struje od 450 kilovatsati na mjesec, godišnje uštedjeti oko 70 kuna

Sve one na koje se ova odluka odnosi, a riječ je, kako doznajemo u HEP-u, o 1.999.794 kućanstva koja su ostala vjerna ovoj državnoj tvrtki, zanima hoće li nastaviti plaćati struju po starim uplatnicama ili će im na kućne adrese stići nove, piše Slobodna Dalmacija.

– Zamjenske uplatnice za mjesečne novčane obveze neće se izdavati. Svim će kupcima u sljedećem redovitom obračunu biti odvojeno iskazana potrošnja u razdoblju do 1. srpnja 2015. godine i nakon toga – objašnjavaju iz Sektora marketinga i korporativnih komunikacija HEP-a.

Drugim riječima, građani će struju nastaviti plaćati po staroj cijeni, a plaćeni iznos za potrošnju, i to onu od 1. srpnja, umanjit će im se tek za nekoliko mjeseci, odnosno kad stignu uplatnice za sljedeće obračunsko razdoblje. Spomenimo i to da će se cijena struje, osim za kućanstva, to jest korisnike univerzalne usluge, umanjiti i u kategoriji “zajamčene opskrbe”, u koju spada poduzetništvo s ukupno 73.126 obračunskih mjernih mjesta.

Pojeftinjenje traje šest mjeseci

U HEP-u smo pitali zašto je smanjenje na snazi samo šest mjeseci (do 31. prosinca 2015. godine), na što smo dobili odgovor kako se cijene ili, preciznije, iznosi tarifnih stavki, prema metodologiji Hrvatskeenergetske regulatorne agencije (HERA), “određuju za prvu, odnosno drugu polovinu godine”.
S obzirom na to da su predstavnici potrošačkih udruga komentirali kako je pojeftinjenje moglo i moralo biti veće s obzirom na to da HEP, koji je lani ostvario 2,4 milijarde kuna dobiti, to može podnijeti, pitali smo u Hrvatskoj elektroprivredi zašto se nije išlo sa značajnijim smanjenjem cijene. Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Izvor:Šibenik.in

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 lipnja, 2015 12:58