Još tri dana hladno, a onda pravo proljeće!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 6 travnja, 2015 14:39

Još tri dana hladno, a onda pravo proljeće!

Iako je danima bilo najavljivano, pomalo nas je sve iznenadilo pogoršanje koje je nastupilo baš u blagdanske dane. Zima je, nema sumnje, ošinula repom, i još jednom zabijelila dalmatinske planine, ali i dio Gorskog kotara, Like i Zagore. Jaka bura dodatno povećava osjećaj neobično hladnoga vremena s obzirom da smo u travnju, središnjem proljetnom mjesecu. Oborine u novom tjednu većinom više neće biti, ali će nas bura i hladnoća pratiti u njegovom prvom dijelu. Drugi dio tjedna, osobito dani nadolazećeg vikenda, proteći će u znaku sunčanog i sve toplijeg vremena, kada će se temperature zraka ponovno vratiti u primjerene vrijednosti za dio godine.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, u mnogim predjelima s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 10°C. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 10 do 14°C, u zaobalju ponegdje malo niže.

Utorak donosi djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho. Oblačnije ujutro, samo ponegdje uz neznatne oborine, a prema večeri u većini predjela razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, u mnogim predjelima s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 4 do 8°C. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 10 do 14°C, u zaobalju ponegdje malo niže.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho bit će tijekom srijede. Puhat će većinom umjerena i pojačana tramontana, još samo povremeno s olujnim udarima. Jutro će se zadržati hladno, a najviše dnevne temperature zraka stupanj do dva više u odnosu na utorak.

Pretežno vedro vrijeme očekuje nas u četvrtak. Još u noći su mogući jaki udari bure, ali će se ona tijekom dana sve više stišavati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 10°C. Najviše dnevne temperature zraka u porastu i bit će većinom od 14 do 19°C.

Pretežno sunčano, ponegdje i vedro vrijeme prevladavat će tijekom petka. U noći tiho ili slaba bura, danju će zapuhati slab jugozapadnjak i zapadnjak. Jutro će biti prohladno, u nekim kotlinama zaobalje moguć je slab mraz. Danju ugodno s najvišim dnevnim temperaturama od 15 do 20°C.

Pretežno sunčano bit će i tijekom subote. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju će puhati umjeren vjetar zapadnih smjerova koji će popodne na moru biti pojačan. Jutro svježe, a danju proljetno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 16 do 21°C.

Stabilno vrijeme nastavit će se i u pretežno sunčanu nedjelju. Vjetar većinom slab zapadnih smjerova. Jutro malo manje hladno u odnosu na prethodne dane. Danju još toplije s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 17 do 22°C.

KOPNO:

Ponedjeljak će donijeti nastavak promjenjivog vremena. Izmjena oblaka sa sunčanim razdobljima, a popodne i navečer mjestimice može biti malo kiše ili kratkotrajnog pljuska, vjerojatnije na istoku i u Lici gdje može biti i slabog snijega. Na sjeverozapadu suho uz najviše sunca. Temperatura zraka će ostati slična kao u nedjelju, dakle dosta hladno s obzirom na doba godine. Vjetar umjeren do jak sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Spomenimo da je u jutarnjim satima moguć i mraz pa zaštitite osjetljive biljke.

Utorak će biti oblačniji i svježiji. Očekujemo puno oblaka uz moguću slabu kišu ili pljusak, a puhat će umjeren do jak vjetar sjevernih smjerova. To znači da bi se temperatura zraka još malo snizila u odnosu na ponedjeljak. Zanimljivo je spomenuti da je u gorju moguće čak i malo susnježice i snijega. To za planine nije čudno, ali je zanimljivo. U slučaju pljuska malo susnježice možda čak doleti i do nizina. Neće biti pravog snijega u smislu pokrivača, ali možda vidimo koju pahulju u zraku. S obzirom da se neki čitatelji sjećaju snijega i na Prvi maj onda ovo i nije tako čudno. Jutarnja temperatura oko nule, a dnevna do 10°C, no zbog jakog vjetra će se činiti hladnije.

 Sredinom novog tjedna doći će do postupne stabilizacije, ali će još biti vjetrovito i prohladno, osobito u srijedu. Ujutro je moguć mraz, a danju još uvijek puno oblaka. U srijedu će jutarnja temperatura biti oko nule, a danju će se izmjenjivati sunce i oblaci. Samo je još ponegdje moguća koja kišna kap ili kraći pljusak, a ostat će i prohladno uz dnevni maksimalac oko ili malo iznad 10 Celzijevih stupnjeva. Još uvijek umjeren vjetar sjevernih smjerova.

 I u četvrtak ujutro može biti mraza, a ponegdje i jutarnje sumaglice. Danju pretežno sunčano i mirno, možda čak i bez ikakvog vjetra. Zato će temperatura zraka nesmetano rasti i bit će nekoliko stupnjeva viša nego u srijedu. Imat ćemo i povoljnu biometeorološku situaciju pa će se većina ljudi osjećati odlično.

Zato bi period od petka do nedjelje trebao donijeti pravo proljetno vrijeme. Prevladavat će sunčano i svakim danom sve toplije. Naravno, jutra će još uvijek biti svježa, ali trebala bi proći opasnost od mraza tako da možemo odahnuti. Tijekom dana uz slab vjetar ili laganu južinu temperatura će stvarno brzo rasti pa do subote možda već uhvatimo okruglih 20 Celzijevih stupnjeva, a u nedjelju i malo iznad toga.

Izvor:Crometeo.hr/Kristijan Božarov

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 6 travnja, 2015 14:39