Kakvo nas vrijeme čeka na prijelazu u rujan

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 30 kolovoza, 2016 12:05

Kakvo nas vrijeme čeka na prijelazu u rujan

Kiši i osvježenju mnogi bi se obradovali, no kada će stići do naših krajeva ostaje neizvjesno. Izvjesno je tek da će nas minimalno šest sljedećih dana pratiti pravo ljetno vrijeme

Posljednje dane kolovoza obilježava stabilno vrijeme po anticikloni. Ostala su svega dva dana klimatološkog ljeta, no ljeto će nas kalendarski pratiti sve do ekvinocija koji će se dogoditi 22. rujna u 14 sati u 21 minutu.

Klimatološke obrade meteorološkog ljeta tek će se objaviti, no sasvim je sigurno da aktualno ljeto u konačnici neće biti ni blizu vruće kao prošlo, iako se posvuda bilježi pozitivno temperaturno odstupanje od temperaturnog prosjeka. U velikom dijelu Dalmacije, osobito uz obalu i na otocima, počinju se osjećati posljedice ljetne suše. Pri tome je osobito sušno bilo u srpnju, kada su mnoga mjesta u Dalmaciji zabilježila tek jednoznamenkastu mjesečnu količinu oborina, a stanje je vrlo slično i za kolovoz za obalu i otoke srednje i južne Dalmacije.

Kiši i osvježenju mnogi bi se obradovali, no kada će stići do naših krajeva ostaje neizvjesno. Izvjesno je tek da će nas minimalno šest sljedećih dana pratiti pravo ljetno vrijeme.

U utorak će prevladavati vedro. U prvom dijelu dana na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do pojačana bura, podno Velebita jaka do olujna. Južnije od Šibenika slab maestral. Popodne vjetar posvuda u skretanju na slab do umjeren sjeverozapadnjak, navečer ponovno na slabu do umjerenu buru koja će podno Velebita biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u većini krajeva od 18 do 24°C, u zaobalju ponegdje malo niže. Najviše dnevne temperature od 28 do 34°C.

Foto-dana-21.7.

Pretežno sunčano do vedro vrijeme nastavit će se i tijekom srijede. Popodne je samo u Dalmatinskoj zagori, u pograničnom području s BiH, uz prolazno jači razvoj naoblake moguć slab i prolazan pljusak s grmljavinom. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Bura će danju slabiti i prestati i okrenuti na slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka od 13°C ponegdje u Zagori do 26°C ponegdje na sjevernom Jadranu. Najviše dnevne temperature od 28 do 34°C.

Vedro će prevladavati u četvrtak. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova koji popodne samo ponegdje na moru Dalmacije prolazno može biti pojačan. Jutarnje temperature zraka bit će u laganom padu, a najviše dnevne bez promjene u odnosu na prethodne dane.

Foto-lipanj

Pretežno sunčano vrijeme čeka nas i tijekom petka. Noću slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral, nešto jači popodne na moru Dalmacije. Temperature zraka bez promjene, najviše dnevne većinom od 28 do 33°C.

Niti vikend ne donosi promjenu vremena. U subotu pretežno vedro. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati vičnom slab maestral. Zadržat će se vrlo toplo i vruće.

U nedjelju nastavak stabilnog vremena, no krajem dana postoji mogućnost umjeren razvoja naoblake na sjevernom Jadranu. Vjetar i dalje slab. Danju će biti vrlo toplo, ponegdje i vruće.

Foto-dana-kolovoz493

Prognostički modeli za daljnje razdoblje nisu usuglašeni. Neki od njih predviđaju početak jače promjene vremena u ponedjeljak (6. rujna), no takav scenarij još nije siguran.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 30 kolovoza, 2016 12:05