Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja mjeseca i početkom srpnja

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 lipnja, 2016 15:05

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja mjeseca i početkom srpnja

S petkom počinje srpanj, središnji mjesec klimatološkog ljeta. Iako će biti vruć, velike vrućine od prošlog tjedna neće se ponoviti sljedećih desetak dana

U tjednu iza nas, prelazak iz proljeća u kalendarsko ljeto bio je popraćen naglim porastom temperature zraka. Iako su se mnogi još prije samo desetak dana pitali kada će konačno nastupiti pravo ljeto, ono je u svoj svojoj “raskoši” stiglo u naše krajeve posljednjih dana. U prve dvije trećine mjeseca u Dalmaciji su temperature bile blizu uobičajenih vrijednosti za dio godine, no zadnjih nekoliko dana one su bile izrazito visoke, čak i za kraj lipnja. Prisjetimo se, čak i noćne temperature zraka u Splitu nisu padale ispod vrućih 30°C, a u dijelovima Dalmacije maksimalne vrijednosti dosezale su 37 stupnjeva.

U novom tjednu na vrijeme će dominantan utjecaj i dalje imati anticiklona. To znači da će nas cijeli tjedan pratiti stabilno i pretežno sunčano vrijeme s ljetnim temperaturama zraka. Ipak, bit će tek nešto manje vruće u odnosu na tjedan iza nas, a osobito će noći biti ugodnije. U zaobalju su i dalje povremeno mogući popodnevni pljuskovi.

U ponedjeljak se u većini predjela očekuje pretežno sunčano i suho vrijeme. Poslijepodne će u unutrašnjosti Dalmacije, osobito u pograničnom području s BiH, te mjestimice na sjevernom Jadranu, biti prolaznih pljuskova praćenih grmljavinom. Noću u Dalmaciji većinom tiho ili uz slab burin, na sjevernom Jadranu slab do umjeren jugozapadnjak. Danju će u Dalmaciji zapuhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana slaba do umjerena bura koja će kasno navečer podno Velebita biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature od 26°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 33°C ponegdje u Dalmaciji.

Utorak će posvuda biti pretežno vedar i suh. Ujutro će puhati umjerena, ponegdje i jaka bura koja će podno Velebita imati olujne udare. Bura će danju stati i u većini predjela okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, na moru Dalmacije umjerenu do pojačanu tramontanu. Bit će malo svježije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 26°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 33°C ponegdje u Dalmaciji.

Srijeda donosi pretežno vedro vrijeme. Noću će puhati slaba, rijetko gdje umjerena bura, a danju slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 30°C.

Vrijeme se neće mijenjati ni tijekom četvrtka koji donosi obilje ljetnog sunca. Vjetar će biti slab, južnih smjerova, tek na moru sjevernog Jadrana može biti umjerenog juga. Bit će stupanj do dva toplije u odnosu na srijedu.

U petak pretežno ili djelomično sunčano. Tek ponegdje na moru ujutro može biti slabih pljuskova, a popodne u zaobalju. Puhat će slabo jugo do jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom od 27 do 33°C.

Subota će biti pretežno sunčana ili vedra. Noću i rano ujutro slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

Stabilno će biti i tijekom nedjelje. Na sjevernom Jadranu će zapuhati bura, a u Dalmaciji do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. U Dalmaciji će biti vruće, na sjevernom Jadranu neznatno svježije u odnosu na subotu.

 

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 lipnja, 2016 15:05