Kakvo nas vrijeme očekuje na Badnjak i Božić?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 20 prosinca, 2016 09:00

Kakvo nas vrijeme očekuje na Badnjak i Božić?

Kalendarska zima počine u srijedu u 9 sati i 44 minute. Ipak, na vremenske prilike koje će podsjećati na pravu zimu još ćemo pričekati

Mnogi se pitaju kakvo nas vrijeme očekuje u blagdanskom tjednu u kojega smo zakoračili. Snijeg je vjerojtno najisčekivanija vremenska pojava u ovom dijelu godine, no niti klimatološka statistika, a još manje prognostičke karte, ne idu u prilog onima koji žele doživjeti snježne pahulje na Jadranu u dane Božića. Naprotiv, vrijeme će u novom tjednu biti malo toplije u odnosu na prethodni, a oborine će u potpunosti izostati.

Postaje jasno da će ovogodišnji prosinac biti sušan mjesec. U prve dvije trećine mjeseca na Jadranu su pale tek simbolične količine oborina, a ponegdje su i potpuno izostale. Takav će se tip vremena nastaviti do daljnjeg.

U utorak će u većini krajeva biti pretežno sunčano, povremeno uz malu do umjerenu naoblaku i suho. Više oblaka nad otvorenim morem gdje još ponegdje može pasti malo kiše. Na moru će puhati umjereno do jako jugo, na većem dijelu obale i otoka slab do umjeren levant, a na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura koja će podno Velebita biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 10°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 16°C na jugu Dalmacije.

Srijeda donosi pretežno sunčano vrijeme. Na većem dijelu Jadrana puht će slaba do umjerena bura, podno Velebita povremeno jaka. Jugo će se zadržati još samo na otvoreno moru južne Dalmacije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 10°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 16°C na jugu Dalmacije.

Foto dana Primošten

Pretežno vedro vrijeme očekuje nas u četvrtak. Većio dio dana puhat će slaba bura i sjeverozapadnjak, koji na moru popodne može biti umjeren, a u dijelovima Dalmacije moguća je i bezvjetrica. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 9°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 15°C na jugu Dalmacije.

Pretežno vedro vrijeme prevladavat će tijekom petka. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba do umjerena bura, u Dalmaciji jutro i navečer slaba bura, danju bezvjetrica ili slab vjetar promjenjivih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 3°C, uz obalu i na otocima od 4 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 15°C na jugu Dalmacije.

Niti u dane vikenda neće doći do promjene vremenskih prilika. Stabilna anticklona podržavat će stabilno vrijeme. Subota će biti pretežno vedra. Samo je ponegdje u zaobalju moguća magla u jutarnjim satima. Navečer je na sjevernom Jadranu moguće umjereno naoblačenje. Noću uglavnom slaba bura, danju bezvjetrica ili slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 14°C na jugu Dalmacije.

foto dana 8.7.

U Badnjoć noći u Dalmaciji će prevladavati vedro. Samo je ponegdje u zaobalju mogla magla. Na sjevernom Jadranu uz promjenjivu naoblaku samo ponegdje može biti koje kišne kapi. Bit će tiho. Temperature u zaobalju oko nule, a uz obalu i na otocima većinom 5 do 10°C.

U nedjelju, na Božić, bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho. Prema današnjim prognostičkim materijalima, ujutro na sjevernom Jadranu ponegdje može pasti vrlo malo kiše. Puhat će većinom slab sjeverozapadnjak, a temperature se neće bitno mijenjati u odnosu na prethodne dane.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 20 prosinca, 2016 09:00