Kakvo nas vrijeme očekuje u novom tjednu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 studenoga, 2014 11:30

Kakvo nas vrijeme očekuje u novom tjednu

Veći dio tjedna iza nas na vrijeme u Hrvatskoj djelovala je ciklona Benjamin. Donijela je znatno više temperature zraka od prosjeka za dio godine, dijelovima zemlje obilnu kišu, a na Jadranu i višednevnu južinu. Za vikend se vrijeme tek prolazno smirilo jer u novom tjednu imat ćemo nastavak i nestabilnog i natprosječno toplog vremena.

Tijekom ponedjeljka jaka atlantska ciklona donosit će nove nestabilnosti zapadnoj Europi i zapadnom Sredozemlju. Stabilno će biti na istoku kontinenta pod utjecajem prostranog polja visokog tlaka zraka s centrom iznad Rusije.

Već su tijekom nedjelje na području Genovskog zaljeva zabilježeni obilniji grmljavinski pljuskovi, no brzog dolaska nad naše područje sačuvat će nas istočnoeuropska ciklona, barem do srijede.

Za naše je područje zanimljivija putanje ciklonalnog centra koji će se u ponedjeljak nalaziti oko Alžira i Tunisa u sjevernoj Africi. Ova će se ciklona postupno pomicati prema sjeveru i u utorak stići nad Sredozemno more i južnu Italiju, a tijekom srijede doći će do Jadrana, sjedinjena sa atlantskim poremećajem sa zapada, i donijeti nam novu promjenu vremena. Ovu ciklonu Crometeo tim je nazvao Celesta. Ova ciklona će glavninu kiše donijeti u srijedu i tijekom četvrtka, a zatim će se brzo popunjavati i premještati prema jugoistoku. Vrijeme će se u petak i prvom dijelu subote samo prolazno smiriti, a već krajem subote na vrijeme će početi djelovati nova ciklona, David, i to prvo na sjevernom Jadranu. Ciklona, južine i topline neće nedostajati u aktualnom tjednu!

Jugo-Primošten10

Jadran

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho bit će u ponedjeljak. Više sunca u Dalmaciji, a više oblaka povremeno na sjevernom Jadranu. Osobito je u zaleđu Kvarnera i okolici Učke moguća kiša. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će navečer ponegdje na moru biti jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 22°C.

utorak će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U većini predjela cijeloga dana će se zadržati suho, a samo je ponegdje moguće malo kiše, uglavnom u zaleđu Kvarnera. Puhat će umjereno do jako jugo koje će u drugom dijelu dana na moru imati vrlo jake do olujne udare. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 22°C.

Srijeda donosi umjereno do znatno oblačno vrijeme uz čestu kišu, ponegdje i pljuskove s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 30, a južnije od Makarske i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo, u Dalmaciji s čestim olujnim udarima. Jugo će navečer početi slabiti. Jutro će biti još malo toplije, najviše dnevne temperature zraka većinom od 17 do 21°C.

U četvrtak nastavak vrlo promjenjivog vremena. Povremeno će biti kiše, lokalno pljuskova i grmljavine, najviše u Dalmaciji. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu suho. Jugo će biti u daljnjem slabljenju, još ujutro će u Dalmaciji imati jake udare. Popodne i navečer na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura, u Dalmaciji će u većini predjela zapuhati slab levant. Jutro će biti relativno toplo, najviše dnevne temperature većinom od 16 do 21°C.

Petak donosi znatno stabilnije vremenske prilike u odnosu na prethodne dane. Bit će djelomično, u drugom dijelu dana i pretežno sunčano. Samo je ujutro ponegdje još moguća pokoja kiša kap. Na sjevernom Jadranu slaba, podno Velebita umjerena bura, u Dalmaciji će biti tiho ili uz slab vjetar pretežno zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 21°C.

subotu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Tijekom dana na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje sa zapada, do večeri će početi kiša. Tijekom dana zapuhat će jugo koje će navečer brzo biti u jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 16 do 21°C.

Nedjelja će biti vrlo promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, ponegdje i pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, na sjevernom Jadranu i lebić. Jutro toplije, najviše dnevne temperature zraka neznatno niže u odnosu na subotu.

Jugo-Primošten18

Unutrašnjost zemlje

U ponedjeljak ponovno južina. Izmjenjivat će se sunce i oblaci, a ujutro je mjestimice moguća magla i niska naoblaka. Najviše suhog i sunčanog vremena se očekuje u istočnim i sjevernim krajevima. U središnjoj Hrvatskoj prema kraju dana ponegdje vrlo malo kiše, a najoblačnije uz povremenu slabu kišu će biti u Lici i osobito u Gorskom kotaru. Puhat će povremeno umjeren vjetar južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 4 do 10°C, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 20°C.

U utorak djelomično sunčano, toplo i većinom suho. Najviše oblaka u Lici i Gorskom kotaru gdje povremeno može biti slabe kiše, osobito u Gorskom kotaru prema kraju dana. I dalje će puhati slab, povremeno umjeren vjetar južnih smjerova. Ujutro je mjestimice moguća magla uz temperaturu od 5 do 11°C, a najviša dnevna u većini mjesta blizu ili oko 20 Celzijevih stupnjeva, u gorskim krajevima malo niža.

Srijeda će posvuda donijeti oblačnije vrijeme. Mjestimice će biti kiše ili pljuskova, osobito poslijepodne i navečer. Više kiše u Lici i Gorskom kotaru, dok će u ostalim krajevima kiše biti malo, na krajnjem sjeveru možda čak ponegdje ostane i sasvim suho. Vjetar većinom slab istočni i sjeveroistočni, u Slavoniji povremeno umjeren i pojačan jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 13°C, a najviša dnevna u većini mjesta od 13 do 18°C.

Zatim će utjecaj ciklone biti sve naglašeniji pa bi u četvrtak trebalo povremeno biti kiše. No, čini se da ni s tom ciklonom nema nekog jačeg zahlađenja. Naravno da će uz oblačnije i mokro vrijeme temperatura malo pasti, a tome će pridonijeti i sjeveroistočni vjetar, ali bi trebala ostati u rasponu od 7 do 14 Celzijevih stupnjeva što je za sredinu studenog zapravo i dalje iznad nekakvog prosjeka.

U petak bi tijekom jutra oborine trebale prestati, a tijekom dana bi moglo biti i sunca. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak koji će slabjeti i prestati. Jutarnja temperatura zraka većinom od 5 do 10°C, a najviša dnevna između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Promjenjiv tip vremena uz dosta oblaka i mogućnost za slabiju kišu ostao bi i do kraja tjedna. Bit će svježe, ali to je i dalje vrijeme primjerenije kraju rujna nego sredini studenog. Čini se da će val kiše proćisa subote na nedjelju, a u nedjelju će biti i malo toplije. Neku pravu zimsku hladnoću u ovom tjednu nećemo doživjeti.

Izvor: Crometeo.hr / Rade Popadić

Foto: Luigi Shkreli © PrimoštenPlus

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 studenoga, 2014 11:30