Kandidatura za Europsko prvenstvo u jedrenju

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 srpnja, 2015 11:50

Kandidatura za Europsko prvenstvo u jedrenju

Predstavnici Jedriličarskog kluba “Primošten” su proteklog vikenda  bili u Arhusu u Danskoj. Bili su pozvani da održe prezentaciju svog kluba i Primoštena u cijelosti jer su se kandidirali za organizaciju Europskog prvenstva u jedrenju za klasu 470 2017. godine. Trenutno se u Aarhusu održava Evropsko prvestvo za klasu 470 gdje boje Hrvatske brane posada JK Sv. Krševana iz Zadra Šime Fantela i Igor Marenić.

Protukandidati za domaćinstvo su bili:
Yachting club Pointe Rouge (Marseilles) – Francuska
Yacht club Port Bourgas (Burgas) – Bugarska
S obzirom da su se Bugari kandidirali i za domaćina EP-a i 2018. gdje su bili jedini kandidati odustali su od 2017. godine.
Prvo je prezentaciju imao JK Primošten u kojoj je bila prikazana postojeća  infrastruktura  i ona koja bi se trebala izgraditi do 2017. Također su bile prezentirane i ljepote našeg mjesta i cijelog okruženja sa svim turističkim sadržajima.
JK primosten (4)
Nakon toga je uslijedila prezentacija Yachting cluba Point Rouge iz Marseillesa koji broj 850.000 stanovnika i drugi je grad po veličini u Francuskoj. Njihov klub ima stogodišnju tradiciju i na desetke već organiziranih raznih svjetskih i evropskih prvenstava.
Nakon prezentacije pristupilo se tajnom glasovanju. Primošten VS Marseilles = David VS Golijat!
Prebrojavanjem glasova konstatirano je da je Marseilles dobio 19 glasova, a Primošten 3 manje 16!!! Prva kandidatura i malo je falilo da se pobijedi velikog i moćnog rivala.
Našim predstavnicima su čestitali mnogi koji su dali glas za Primošten poput Japana, Australije, Španjolske, Rumunjske, Grčke itd.
JK primosten (5)
Velike zasluge i pohvale idu gospodinu Željku Katunariću iz Splita sa kojim JK Primošten odlično surađuje, a koji je uočio potencijal Primoštena i predložio ovu kandidaturu. Bez obzira na gubitak domaćinstva dogovoreno je da ćemo se kandidirati za organizaciju prvenstva za neku drugu klasu. Cilj je imati događaje kad je Primošten prazan, a jedno ovakvo prvenstvo dovodi 500 – 600 gostiju 10-ak dana što puno znači. Također kad se izgradi sva potrebna infrastruktura Primošten može biti idealna baza za pripreme jedriličara u zimskom periodu kad je na sjeveru zima. Na primjer  28. 6. ujutro u Aarhusu je bilo 12 stupnjeva te su nam mnogi jedriličari rekli da bi radije bili negdje na Mediteranu nego u Danskoj.
JEDRITI SE MORA!
JK “Primošten”
PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 srpnja, 2015 11:50