Koji su vladari posjetili Primošten

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 lipnja, 2018 19:17

Koji su vladari posjetili Primošten

Koji su vladari posjetili Primošten.

Ča se zna, najprvi velikan koji nas je posjetija bija je general Marmont, godine 1806., tako otprilike, ali neman točan datum. Nema usmene predaje da je austrijski car Franc Jozef bija ode. Bija je dva ili tri puta u Primoštenu Adolf Hitler, ali dok još nije bija vladar, sa svojim prijateljem, bratom Margarite Jurin.    U Drugon svjetskon ratu, u ožujku 1942., doša je iz Zadra obajti naše Selo guverner Dalmacije Giosepe Bastianini, jer je ovdje bila njegova Provincije di Zara. I posli rata dva puta je bija dr. Ivan Ribar, koji je bija i delegat za Šibenski kotar. On je zaslužan za početak turizma u Primoštenu.

Bija je pozvan i Tito, ali nije tija doći, pa je reka da je čuja da je Primošten mali Rim. Bija je u pravu, u vjerskom smislu je tako bilo: 12 svećenika i još toliko časnih sestar, plus sjemeništarci, ukupno lipi broj  – puno crnih mantiji, trn u oku, komunjerskim rječnikom rečeno.

Godine 1993., na 8. VIII., bija nam je naš prvi predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Istina, doša je na Primoštenske užance, u ljeti te godine, u Prhovo, i večer kasno doša je u Selo, prenoćiti u hotelu na Raduči, tako da ga je mali broj naših doli i vidija.

Još je bija 1994. jordanski princ, koji je sad zapravo kralj Jordana, a doša je posjetiti svoje vojnike koji su bili u sastavu Ujedinjenih nacija (plavci) u Bosni, pa su bili u našim hotelima na odmoru u Raduči.

Od crkvenih velikana osim brojnih šibenskih biskupa koji su dolazili iz Šibenika dijeliti krizmu, izdvojit ću Josipa Srebrenića, biskupa krčkog, koji je bija 1939. godine na Euharistijskom kongresu u Primoštenu. I da spomenem velikana našega, pokojnog uzoritog kardinala Franju Kuharića, koji je doša uveličati naš jubilej, 150. godišnjicu naše Gospe od Loreta, na 10. V. 1985. godine.

Na 30. IX. 2006. bija je predsjednik Stjepan Mesić kao gost za rođendan bivšen predsjedniku Rusije Mihaelu Gorbačovu, u hotelu Zora na našoj Raduči. Sastavija  prema pripovidanju starijih i prema svom sićanju i pamćenju.

Foto: Wikipedija
Izvadak iz knjge autora Jere Huljev-Dupinova “Stara primoštenska pripovidanja i povijest”

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 lipnja, 2018 19:17