Ljeto još nije gotovo, no već je na vidiku nova jaka promjena vremena

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 26 kolovoza, 2014 10:34

Ljeto još nije gotovo, no već je na vidiku nova jaka promjena vremena

Što nam donose zadnji dani kolovoza? Sasvim je jasno ono što nije veći dio ljeta – mnogo sunca i vrućinu. Samo iznimno će se sredinom tjedna javiti pokoji izolirani pljusak, no u drugom dijelu tjedna živa će u termometrima gotovo posvuda u Dalmaciji prelaziti vrućih 30°C. Prema današnjim prognostičkim materijalima u ponedjeljak će, prvoga će dana rujna pogoršanje stići i do Dalmacije

 

Nakon što su dani vikenda donijeli stabilizaciju vremena, i u ponedjeljak se nastavilo stabilno i pretežno sunčano vrijeme. Samo je ponegdje u Zagori bilo prolazno povećanog razvoja naoblake. Jutro je u Zagori bilo svježe s minimalnim temperaturama od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najnižih 9°C izmjereno je na biokovskom vrhu Svetom Juri. Danju je bilo ugodno s najvišim dnevnim temperaturama od 24 do 29°C. Zadnje pogoršanje vremena nije snizilo temperature mora pa je ono i tijekom ponedjeljka bilo toplo i vrlo toplo diljem Dalmacije s površinskim temperaturama od 24 do 26 Cezijevih stupnjeva.

Nedjelja je zadnji dan kolovoza, a u ponedjeljak, prvog dana rujna, počinje klimatološke (meteorološka) jesen. u meteorologiji godišnja doba počinju prvoga u mjesecu zbog lakše statističke obrade podataka. Na kalendarski (astronomski) početak jeseni pričekat ćemo 23. rujna u 4 sata i 29 minuta. 

Što nam donose zadnji dani kolovoza? Sasvim je jasno ono što nije veći dio ljeta – mnogo sunca i vrućinu. Samo iznimno će se sredinom tjedna javiti pokoji izolirani pljusak, no u drugom dijelu tjedna živa će u termometrima gotovo posvuda u Dalmaciji prelaziti vrućih 30°C.

plaža primošten

utorak će biti pretežno sunčano. Noću će puhati burin. Jugo i južni vjetar će se danju širiti na čitavu obalu, u većini predjela bit će slab do umjeren. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 30°C.

Srijeda će u većem dijelu Dalmacije biti djelomično ili pretežno sunčana i suha. Popodne i navečer u zaobalju i u sjevernoj Dalmaciji može biti  pojačanog razvoja naoblake mogućnost slabih grmljavinskih pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo, slabit će u drugom dijelu dana, navečer će prestati i okrenuti na  burin. Jutro će biti malo toplije, ispod 20°C bit će samo u kotlinama Zagore, a uz obalu i na otocima do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31°C.

četvrtak će biti pretežno sunčano, samo je u zaobalju lokalno moguć umjeren razvoj naoblake. . U noći će puhati slaba bura do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Danju slab zapadnjak i sjeverozapadnjak koji na moru popodne mogu biti umjereni. Jutro će biti toplo, u većini krajeva s minimalnim temperaturama uz obalu i na otocima od 20 do 25°C, u zaobalju malo svježije. Najviše dnevne temperature u porastu i bit će većinom od 28 do 32°C.

U petak posvuda stabilno ljetno vrijeme uz obilje sunca i bez popodnevnih nestabilnosti. U noći će puhati slaba bura, ponegdje i tiho. Danju slab maestral koji će na otvorenom biti umjeren. Jutro toplo, u zaoibalju od 16 do 19°C, uz obalu i na otocima 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature prave ljetne, od 28 do 32°C.

Subota će posvuda biti pretežno vedra suha. Vjetar će biti jedva zamjetan ili ga povremeno uopće neće biti; noću burin, danju maestral. Navečer će na sjevernom Jadranu okretati na jugo. Od jutra će biti toplo, danju u mnogim krajevima vruće i sparno s najvišim dnevnim temperaturama od 28 do 33°C.

nedjelju pretežno sunčano i u većini krajeva suho. U drugom dijelu dana, a osobito navečer na sjevernom Jadranu je moguće jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jugo će se proširiti na cijelu obalu, bit će slabo do umjereno, ponegdje na moru i pojačano, a na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana do pojačan lebić. Zadržat vrlo toplo i vruće.

Prema današnjim prognostičkim materijalima u ponedjeljak će, prvoga će dana rujna pogoršanje stići i do Dalmacije.

Izvor: Dalmacija News Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 26 kolovoza, 2014 10:34