Ministar zdravstva prof.dr.sc. Vili Beroš boravio je danas u Šibensko-kninskoj županiji: Aktualna epidemiološka situacija je zadovoljavajuća

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 24 travnja, 2020 13:37

Ministar zdravstva prof.dr.sc. Vili Beroš boravio je danas u Šibensko-kninskoj županiji: Aktualna epidemiološka situacija je zadovoljavajuća

Na današnji dan u našoj županiji nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19, tako da je broj zaraženih osoba i dalje 83, a broj oporavljenih 32.

Ministar zdravstva prof.dr.sc. Vili Beroš boravio je danas u Šibensko-kninskoj županiji gdje se u Kninu  sastao sa županom Goranom Paukom, ravnateljicom kninske bolnice Kristinom Bitunjac i gradonačelnikom Knina dr.sc. Markom Jelićem kako bi se upoznao s trenutačnim stanjem u kninskoj bolnici, jednom od dva žarišta epidemije koronavirusa u našoj županiji.

U pratnji ministra bile su i prim. mr. Maja Grba Bujević, načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Jasminka Hlupić, dr. med., ravnateljica Uprave za bolničku zdravstvenu zaštitu, transplantaciju i biomedicinu u Ministarstvu zdravstva.

„Na sastanku s našim domaćinima danas smo razgovarali o aktualnoj epidemiološkoj situaciji koja je zadovoljavajuća. Zbog toga smo mogli razgovarati i o popuštanju mjera zaštite od zaraznih bolesti koje polako počinju stupati na snagu. Mjere popuštanja odnose se na određene ekonomske aktivnosti, ali i dalje je potreban oprez; neophodno je održavati razmak te imati na umu da je virus i dalje prisutan i da moramo spriječiti njegovo širenje. Također, na današnjem sastanku najavili smo razgovor o nekim drugim temama u budućem vremenu, o kojima ćemo razgovarati bez obzira na postojanje epidemije, a posebno kad ona prođe.“,kazao je ministar Beroš te zahvalio županijskom Stožeru civilne zaštite, epidemiolozima, zdravstvenim djelatnicima, predstavnicima medija i svim građanima koji svojim odgovornim ponašanjem doprinose sporijem širenju virusa.

Župan Goran Pauk zahvalio je ministru i njegovim suradnicima kao i cijelom Nacionalnom stožeru na svemu što su učinili za vrijeme trajanja ove krize, i što još uvijek čine.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo danas domaćini ministru Berošu i njegovom timu koje smo pobliže upoznali s epidemiološkom situacijom u našoj županiji. Od pojave prvog slučaja zaraze koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji sve naše službe bile su spremne, i danas imamo situaciju pod kontrolom. Brojka ozdravljenih raste, a brojka zaraženih se ne povećava“, kazao je župan Pauk zahvalivši svim javnozdravstvenim djelatnicima  koji daju svoj doprinos u borbi protiv pandemije.

Gradonačelnik Grada Knina dr.sc. Marko Jelić izrazio je svoje zadovoljstvo trenutnim stanjem u gradu Kninu i podrškom  Nacionalnog stožera u situaciji postojanja žarišta u Kninu, koje je sad pod kontrolom.

„Kao što znate, naša je bolnica bila izvor potencijalnog velikog problema u našem gradu, ali već desetak dana nemamo novooboljelih.“, kazao je gradonačelnik Jelić, te pozvao sve građane da se nastave pridržavati mjera distanciranja i svih ostalih mjera koje mogu pomoći u sprječavanju širenja virusa.“

„U cijelom razdoblju od početka događanja do danas, epidemiološkom obradom otkriveno je 38 COVID pozitivnih osoba povezanih sa kninskom bolnicom. Od čega 13 zdravstvenih djelatnika, 2 nezdravstvena djelatnika, 15 pacijenata te 8 članova obitelji. Ukupno je bilo 96 samoizolacija zdravstvenog osoblja, a trenutno je aktivno 28 samoizolacija. Danas iz samoizolacije izlazi 3 doktora, 13 medicinskih sestara i 5 nezdravstvenih djelatnika.“, kazala je dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe odjela epidemiologije ZZJZ ŠKŽ vezano za kninsku bolnicu.

 

 

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 24 travnja, 2020 13:37