Najbolje maslinovo ulje iz Kruševa u općini Primošten

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 ožujka, 2016 17:36

Najbolje maslinovo ulje iz Kruševa u općini Primošten

Trećeg dana trajanja 18. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, Noćnjak 2016., koja se ove godine održavala u Bolu na Braču održalo se svečano uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled proizvoda kao i proglašenje šampiona ovogodišnjeg Noćnjaka. U izrazito jakoj međunarodnoj konkurenciji šampionom za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica proglašen je OPG Županović Radoslav iz Kruševa u Općini Primošten.

“Deset godina smo čekali ovu nagradu i napokon smo ju dočekali, ovo nije samo veliki korak za nas, nego i za primoštanski kraj. Imamo ukupno 350 stabala maslina, a godišnje prosječno proizvedemo oko 1.000 litara maslinovog ulja”, rekao je Županović.

Pobjedu za najbolje višesortno otvoreno ekstra djevičansko maslinovo ulje odnio je Božidar Šoša u Zadar koji je tom prigodom izjavio:

“Očekivali smo nagradu iako smo svjesni da će odlučivati nijanse. Ove godine su brojne nagrade otišle u Zadarsku županiju i to je za sve nas dobar vjetar u leđa za daljnju proizvodnju.”

Sa svojim spa pilingom za tijelo s morskom soli Sympatico-obrt za proizvodnju iz Solina osvojio je šampionsku titulu u kategoriji kozmetičkih proizvoda od maslina i maslinovog ulja. Još jedna šampionska titula otišla je u mjesto Pučišća na Braču za izgled pakovine maslinovog ulja sorte oblica, a zaslužila ju je tvrtka Dalmatinska maslina.

Vicešampinom Noćnjaka 2016. proglašeni su Vanja Dujić iz Kopra u Sloveniji, za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte itrana, i Ivica Stančić iz Sumartina na Braču, za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte buharica. Vicešampion izgleda proizvoda višesortnog maslinovog ulja je OPG Majić-Brač Olive iz Supetra na Braču.

Također, dodijeljene su medalje i diplome brojnim maslinarskim i uljarskim proizvođačima.

Od ukupno rekordnih 300 prijavljenih uzoraka maslinovih ulja najvećih proizvođača i gotovo 90 uzoraka proizvoda od maslina nije bilo jednostavno odabrati one proizvode koji će ponosno nositi titulu najboljih.

Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, rekao je na početku svečanosti kako su ove godine morali malo pooštriti kriterije jer je zaprimljen rekordan broj uzoraka, a zatim je i zaključio:

“Maslina je jedna polivaletna kultura, od koje se ne pravi samo maslinovo ulje, nego jedna široka paleta proizvoda što su i ove godine ponovno dokazali brojni maslinari.”

Prisutnima se obratio i ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, koji je ovom prigodom istaknuo kako mu je drago kada vidi koliko ima volje, znanja i mogućnosti na području maslinarstva i uljarstva, ali i da je svjestan da ima i problema u državnoj administraciji te je obećao da će zajedno s najboljim proizvođačima rekonstruirati zakonodavni okvir.

“Cilj mi je proizvođačima pojednostaviti i olakšati put od proizvodnje do plasiranja proizvoda na tržište, a logično rješenje po tom pitanju bi bilo upravo sudjelovanje samih proizvođača u tom rekonstrukcijskom procesu. Možda nećemo moći sve zahtjeve ispoštivati, ali vjerujem da ćemo na kraju ove godine imati kvalitetan model i zakonsko rješenje s kojim će maslinari biti zadovoljniji i sretniji nego danas”, zaključio je ministar.

 

Izvor; Agroklub

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 ožujka, 2016 17:36