Nakon promjenjivog ponedjeljka vraća nam se ljeto: Tjedna prognoza vremena

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 srpnja, 2014 10:44

Nakon promjenjivog ponedjeljka vraća nam se ljeto: Tjedna prognoza vremena

Hladno za dio godine i vrlo kišno za dio godine, tako bi se najkraće mogao sažeti opis vremenskih prilika u Dalmaciji zadnjih tjedana. U novom tjednu još danas će biti vrlo nestabilno, a od utorka sve toplije i sve sunčanije

Promjenjivo će se zadržati i tijekom današnjeg dana. Ujutro će lokalno na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana biti pljuskova i grmljavine koji mogu biti i obilniji. Poslijepodne više sunčana vremena, ali su i dalje mjestimice mogući slabi pljuskovi s grmljavinom. Najviše suha i sunčana vremena na jugu Dalmacije. U prvom dijelu dana puhat će slabo jugo, poslijepodne će prestati i okretati na slab jugozapadnjak, u Dalmaciji i maestral. Navečer burin, podno Velebita do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

 U utorak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U većini krajeva suho ali su samo ponegdje mogući slabi popodnevni pljuskovi s grmljavinom, većinom na jugu Dalmacije. U noći će puhati slaba bura, danju sjeverozapadnjak koji će popodne na moru Dalmacije biti pojačan s jakim udarima. Navečer posvuda umjerena, ponegdje i pojačana bura, podno Velebita jaka bura s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

 U srijedu će biti pretežno sunčano. Poslijepodne će samo ponegdje uz lokalno jači razvoj naoblake biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Noću će puhati umjerena, ponegdje i pojačana bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Danju slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će popodne ne moru Dalmacije imati pojačane do jake udare. Jutro toplije, najviše dnevne temperature od 29 do 33°C.

 U četvrtak nastavak pretežno sunčanog ljetnog vremena. Poslijepodne će u zaobalju mjestimice biti jačeg razdoblja naoblake uz slabe pljuskove s grmljavinom. U noći će puhati umjerena bura, danju će okrenuti na slab maestral. Jutarnje temperautre od 20 do 25°C, najviše dnevne većinom od 28 do 32°C.

 Pretežno sunčano bit će tijekom petka. Poslijepodne će u zaobalju, uz lokalno jači razvoj oblaka, biti slabih pljuskova i grmljavine. Noću će puhati slaba do umjerena bura, danju slab maestral. Jutarnje temperature bit će bez veće promjene, najviše dnevne od 28 do 33°C.

 I u subotu u većini predjela pretežno vedro ljetno vrijeme. Poslijepodne se u zaobalju na isključuje mogućnost slabih pljuskova s grmljavinom. U noći će puhati umjerena bura, danju će okrenuti na slab maestral. Jutarnje temperature od 20 do 25°C, najviše dnevne većinom od 29 do 33°C.

 U nedjelju pretežno sunčano u prvom dijelu dana. Poslijepodne i osobito navečer u Dalmaciji može biti promjenjive naoblake, a na sjevernom Jadranu povećane naoblake uz mjestimične pljuskove s grmljavino. Noću će biti tiho ili uz biurin, danju će zapuhati slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu jugo. Danju će se zadržati vruće.

Spomenimo tek da aktualnim prognostički materijali daju mogućnost nove promjene vremena s kišom i padom temperature zraka u sljedećem tjednu. Ipak, ta prognoza još nije sasvim pouzdana pa je valja uzeti s dozom rezerve.

Rade Popadić

Izvor: Dalmacija News

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 srpnja, 2014 10:44