Ne zaboravite pomaknuti kazaljke na satu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 listopada, 2014 12:06

Ne zaboravite pomaknuti kazaljke na satu

Ovoga vikenda u noći sa subote na nedjelju prelazimo s ljetnog na zimsko računanje vremena – spavat ćemo dulje, noć će pasti ranije, a trebat će uključiti svjetla na autu i po danu

Ljetno računanje vremena završava ove nedjelje, 26. listopada u 3 sata, i počinje zimsko računanje vremena, tako što će se pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, u nedjelju u 3 sata računati kao da je 2 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Zimsko računanje vremena zapravo je standardno računanje vremena, a ljetno pomicanje kazaljki prvi je predložio Novozelanđanin George Vernon Hudson1895. Ideju su prve u praksi provele Njemačka i Austrougarska 1916. radi štednje ugljena, piše Dalmacijanews.hr

Između dva rata bilo je ukinuto, a zatim se ponovno vratilo tijekom Drugog svjetskog rata i u vrijeme energetske krize sedamdesetih godina.

U bivšoj Jugoslaviji prvi puta kazaljke su pomicane 1983. Danas ih pomiču skoro sve europske države i cijela Sjeverna Amerika. Međutim, posljednjih godina vode se brojni prijepori oko učinkovitosti pomicanja sata. Neki ga ljudi zagovaraju, a drugi kritiziraju.

Prvi proponenti tzv. ljetnog računanja vremena tvrdili su da bi ono moglo donijeti uštede na struji jer su u to vrijeme glavni potrošači bile žarulje. No pojavom suvremenog grijanja i hlađenja na struju, uzorci potrošnje značajno su se promijenili pa je taj koncept doveden u pitanje. Neki ekonomisti čak smatraju da je prelazak na ljetno vrijeme možda i kontraproduktivan.

Ne zaboravite da početkom zimskog računanja vremena također kreće i obaveza vožnje automobila s uključenim svjetlima; za nepoštivanje propisa predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 listopada, 2014 12:06