Nema brige za primoštensko boćanje: Djeca svih uzrasta uzela boće u ruke

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 veljače, 2015 08:20

Nema brige za primoštensko boćanje: Djeca svih uzrasta uzela boće u ruke

Iako djeluju tek nešto više od dvije godine, u Boćarskom klubu Primošten mogu biti itekako zadovoljni. Ne samo da su okupili jednu ekipu koju čine ljudi koji se dugi niz godina bave balotama, odnosno boćama, još je vrjedniji podatak kako u klubu imaju i 30-ak djece. Oni najmlađi, od osam do 12 godina, pohađaju Školu boćanja, a oni nešto stariji igraju ove godine Zimsku ligu u vojarni Bribirskih knezova u Mandalini.

Kad su u siječnju 2013. godini u Primoštenu osnovali Boćarski klub imali su 15 članova. Uz 11 starijih igrača, koji su dugi niz godina bavili se ovim sportom karakterističnim za Sredozemlje, odmah su se priključila i dvojica mlađih igrača: Valentino Marinov i Josip Perkov. A vrlo brzo nakon njih stigli su Gabriel Lorento Perkov i Josip Bolanča.

U svojoj prvoj natjecateljskoj sezoni Primoštenci su postali prvaci, osvojili su prvo mjesto u Drugoj županijskoj ligi i ušli u Prvu županijsku ligu. Uspjeh je još vrjedniji kad se zna da su zbog nedostatka terena u Primoštenu u tom razdoblju sve utakmice igrali u gostima. Na proljeće su uredili teren, na bivšem teniskom igralištu pored Osnovne škole i krenuo je još veći interes djece za boćanjem.

novi zog u Primoštenu

Dovelo je to i do osnivanja druge ekipe Primoštena, koja je sastavljena od mladih igrača, a koje vodi Darko Markoč. Uz četvoricu mladih boćara koje smo spomenuli u uvodu teksta, za Primošten 2 još igraju Antonija Gašperov, Vinko Čobanov, Josip Skorić, Ante Bašić i Roko Skorić.

Još su trojica iskusnijih boćara priključena ekipi, no, u utakmicama Zimske lige koja se igra u vojarni Bribirskih knezova u Mandalini, a igra se kako bi se smanjila pauza između dva dijela sezone, Primošten 2 igra isključivo s mladim snagama, igračima od 14 do 20 godina.

Ožujsko sponzor

– Svi su oni dvojno registrirani, pa po potrebi mogu zaigrati i za Primošten 1. Ali nama je najvažnije da igraju, stječu iskustvo i jačaju. Nemamo nikakvih imperativa, ističe Alen Papak koji inače vodi prvu ekipu Primoštena.

Kako je teren u Primoštenu na otvorenom pravih treninga za mlade primoštenske boćare tijekom zime nema, tako da su im utakmice Zimske lige zapravo i treninzi, a pravi treninzi započinju ubrzo, čim vremenske prilike dozvole. Do sada su zabilježili mladi Primoštenci zabilježili četiri remija i osam poraza. Pet je kola do kraja lige, a u klubu ističu kako je rezultat ionako u drugom planu kad su mlade boćarske nade u pitanju.

Balote

Imaju u Primoštenu i još mlađih sumještana koji su zainteresirani za bavljenje boćama. Pa tako u klubu djeluje i Škola boćanja koju vodi Ante Papak, nekadašnji hrvatski boćarski reprezentativac koji je nakon povratka iz Italije i sam igrač Primoštena 1.

– Imamo 15 – 20 djece, od 1. do 4. razreda Osnovne škole. Mi smo na terenu svaki dan od 11:30 do 14 sati i oni dolaze, uče sve ono što je povezano s boćanjem, dodaje Papak.

Vrijedi istaknuti i kako u klubu ne naplaćuju članarinu, a financije su stabilne. Svi su članovi kluba dobili opremu za trening, a i uvjeti za treniranje su dobri u većem dijelu godine, mali je problem tek tijekom zime jer je igralište u Primoštenu na otvorenom. Ali zato dobro dođu utakmice Zimske lige, da se premosti to razdoblje do početka pravih treninga.

– Naš je cilj da uđemo u državnu ligu, a ovisit će to naravno o više faktora. Isto tako, želimo da naša mlada ekipa zrije, da budu sve bolji i da jednog dana zaigraju u prvoj ekipi, kažu u Boćarskom klubu Primošten.

Izvor:Šibenik.in

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 veljače, 2015 08:20