Nema zakonske osnove za energetski certifikat kod privatnih iznajmljivača??

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 rujna, 2015 21:03

Nema zakonske osnove za energetski certifikat kod privatnih iznajmljivača??

Sad treba, sad ne treba……kao i sve u lijepoj našoj. Evo što o tome misli Nedo Pinezić, predsjednik zajednice obiteljskog turizma HGK. Ukoliko na kraju ipak ispadne da treba Primošten Plus ga može izraditi za Vas najpovoljnije u županiji:)

Nema zakonske osnove da bi vlasnici objekata, građani, fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu bili u obavezi posjedovati energetski certifikat za takve objekte, niti da bi ga trebali predočiti, odnosno uručiti kopiju gostima. Preporučujemo građanima koji preispituju zakonske obaveze iz Zakona o gradnji prema vrsti djelatnosti, usluge i registracije da potraže pravni savjet kod svog pravnog savjetnika – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK.

Informacija je to koju će oko 63 tisuće obiteljskih domaćinstava koja primaju turiste u svojim kućama, apartmanima ili stanovima dočekati sa zadovoljstvom. Naime, unatoč tome što iz Ministarstva graditeljstva uporno poručuju kako svi stambeni prostori koji se iznajmljuju, a veći su od 50 metara četvornih moraju imati certifikat o energetskoj učinkovitosti od siječnja iduće godine, Zajednica obiteljskog turizma kaže drukčije.

– Prema zakonskim odredbama svrha posjedovanja energetskog certifikata je upoznati novog korisnika ili vlasnika objekta s energetskim razredom temeljem kojega se procijenjuje trošak grijanja odnosno hlađenja objekta. Te troškove preuzima i podmiruje novi korisnik ili vlasnik objekta. No, u U članku 23. Zakona o gradnji kaže se da se energetski certifikat zgrade, odnosno njezina posebnog dijela izdaje za zgradu, odnosno njezin poseban dio za koji je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje projektne temperature u skladu s njezinom namjenom, osim za zgradu koja ima rok uporabe dvije godine i manje, za zgradu namijenjenu održavanju vjerskih obreda, za zgradu ukupne korisne površine manje od 50 m2 te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama – pojašnjava Pinezić.

‘Nema zakonske osnove’

Nadalje se kaže da se energetskim certifikatom predočuju energetska svojstva zgrade, odnosno njezina posebnog dijela. U članku 24. se navodi da je „vlasnik zgrade za koju se izdaje energetski certifikat dužan prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing zgrade ili njezinoga dijela pribaviti energetski certifikat. Isto tako dužan je kupcu, najmoprimcu, zakupcu, odnosno primatelju leasinga predati energetski certifikat ili njegovu fotokopiju”.

No, Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti koji regulira smještaj u domaćinstvima posebno se tretiraju „ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu“, pa po tom Zakonu ugostiteljske usluge u domaćinstvu može pružati fizička osoba – građanin, odnosno iznajmljivač. U daljnjim se stavcima objašnjava što se podrazumijeva ugostiteljskom uslugom u domaćinstvu. Nigdje se ne spominje usluga iznajmljivanja stana, sobe, kuće.

– Uvidom u navedene Zakonske članke i stavke razvidno je da građani – fizičke osobe koje temeljem Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, ne iznajmljuju, ne daju u zakup ili na leasing zgradu ili njezin poseban dio. Zbog toga nema zakonske osnove da bi vlasnici objekata, građani – fizičke osobe, koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu bili u obavezi posjedovati energetski certifikat za takve objekte niti da bi isti trebali predočiti, odnosno uručiti kopiju gostima.

Trošak do tri tisuće kuna

Podsjetimo, na energetskom certifikatu za sva domaćinstva koja se bave iznajmljivanjem turistima inzistira resorno Ministarstvo graditeljstva, a ministrica Anka Mrak-Taritaš javno je poručila kako je to obveza za sve iznajmljivače. Osim prikupljanja dokumentacije, energetski certifikat znači i trošak od tisuću do 3 tisuće kuna za vlasnike stanova, kuća ili apartmana, ovisno o veličini, pa u zajednici obiteljskog smještaja pri HGK to nazivaju “novim haračem” na privatne iznajmljivače koje pozivaju da ne troše novac na taj dokument.

RUŽICA MIKAČIĆ

Slobodna Dalmacija

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 rujna, 2015 21:03