Ni Vakula nije siguran što nas očekuje

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 studenoga, 2017 13:48

Ni Vakula nije siguran što nas očekuje

Dosadašnje dugoročne prognoze za drugi dio ove godine i početak nove nisu bile postojane kao što dugoročne prognoze znaju biti, posebice kod godina s jakim El Ninom. Istina, češće za ljeto nego za zimu, i to više za srednju sezonsku i mjesečnu temperaturu zraka nego za ukupnu sezonsku i mjesečnu količinu oborine, što je vidljivo i na slikama s rezultatima verifikacije dugoročnih prognoza posljednjih šest godina.

I dok se za pretprošlu zimu s prilično velikom vjerojatnošću prognoziralo kako će biti toplija od prosjeka, a prošla zamjetno hladnija, ove se godine već potkraj kolovoza, te posebice početkom listopada uočavala zamjetno veća nesigurnost u dugoročnim prognozama, piše Zoran Vakula za HRT.

I najnoviji izračuni razlikuju se od dosadašnjih pa se pokazuje opravdanost pozivanja na oprez i dodatno praćenje.

Prema njima je sve manja vjerojatnost ostvarenja prognoze hladnijeg prosinca, pa i u većini Hrvatske prosječno tople/hladne zime. Štoviše, povećava se vjerojatnost za srednju sezonsku temperaturu zraka višu od prosjeka, pri čemu bi i svi sljedeći mjeseci bili barem prosječno topli.

No, konačni sud o tome, kao i o prognozi ukupne sezonske količine oborine, dat će stručnjaci čija su specijalnost dugoročne prognoze, i to na međunarodnom meteorološkom skupu u Zagrebu. Ovaj tjedan će njih četrdesetak iz zemalja oko Sredozemlja i iz jugoistočne Europe analizirati, prognozirati i zajednički izraditi službenu prognozu za zimu 2017/2018, koja će biti objavljena na internetskoj stranici DHMZ-a, poslije i kojegdje drugdje.

Ivor: Slobodna Dalmacija

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 studenoga, 2017 13:48