Nova duboka ciklona donosi nove probleme s vremenom

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 2 veljače, 2015 12:29

Nova duboka ciklona donosi nove probleme s vremenom

U novom tjednu bit će znatno više oblaka nego sunca, znatno više kiše nego suhog vremena. U srijedu nam stiže nova jaka ciklona, koja će donijeti nove probleme, ali niti blizu kao ona koja nas je pogodila prošloga petka. Nakon zatopljenja sredinom tjedna, novo zahlađenje očekuje se na samom njegovom kraju.

U dane vikenda vrijeme je bilo nestabilno, osobito tijekom nedjelje, kada se nastavio ciklonalni utjecaj.  Uz obalu je bilo kiše, pljuskova, grmljavine, ponegdje sugradice i tuče, a na zadarskom području zabilježeno ne nekoliko pijavica.

Snijeg je padao gotovo na svim planinama, a zabijelili su se u noći na ponedjeljak i viši predjeli Brača, Hvara, Pelješca.

U novom tjednu bit će znatno više oblaka nego sunca, znatno više kiše nego suhog vremena. Već nam od utorka počinje utjecaj nove jake ciklone, koja će donijeti nove probleme, ali niti blizu kao ona koja nas je pogodila prošloga petka. Ipak, osobito u srijedu i četvrtak jako jugo i lebić mogu imati olujne udare, pa i jače od 100 km/h, a to će povećati valovitost mora i činiti probleme u prometu morem. Nakon zatopljenja sredinom tjedna, novo zahlađenje očekuje se na samom njegovom kraju.

U ponedjeljak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Sunčanije na sjevernom Jadranu, a promjenjivije ujutro u Dalmaciji, gdje će još ponegdje biti kiše i snijega, ali će i tamo tijekom dana biti sve stabilnije. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, bura će samo rano ujutro podno Velebita biti jaka, a poslijepodne na otvorenom moru Dalmacije pojačana tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i Zagori od 4 do 7°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 8 do 11°C.

Utorak već od jutra donosi promjenjivo vrijeme, tek povremeno uz kraća sunčana razdoblja. Ujutro će oborina biti samo ponegdje, u zaobalju većinom slabog snijega, uz obalu kiše i susnježice. U drugom dijelu dana jače naoblačenje, osobito navečer uz češću kišu, u zaobalju i susnježicu. Nakon većinom tihe noći, već od ranog jutra zapuhat će jugo, koje će danju jačati, pa će popodne i navečer biti umjereno do jako, a navečer sjevernije od Senja umjerena do jaka bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 6°C. Najviše dnevne temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C.

Vrlo nestabilno vrijeme nastavit će se tijekom pretežno oblačne srijede. Povremeno će padati kiša, a lokalno su mogući obilniji pljuskovi s grmljavinom. U zaleđu Kvarnera moguća je susnježica. Na većem dijelu Jadrana puhat će umjereno i jako jugo s olujnim udarima, a u Dalmaciji je danju moguće okretanje vjetra na umjeren do jak lebić. Bura će puhati samo sjevernije od Senja. Zbog niskog tlaka zraka i južnih vjetrova moguća je ciklonalna plima. Bit će toplije u odnosu na prethodne dane. Minimalne jutarnje temperature zraka zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature sredinom dana od 4°C ponegdje u zaleđu Rijeke do 14°C na jugu Dalmacije.

Umjereno do znatno oblačno bit će i tijekom četvrtka, u kojem će povremeno biti kiše, u Dalmaciji i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Znatno manje oborina na sjevernom Jadranu, gdje se u drugom dijelu dana većinom očekuje suho vrijeme, a osim kiše, snijeg je ponegdje moguć i uz obalu. Na sjevernom Jadranu puhat će jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. U Dalmaciji jako jugo s olujnim udarima. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu od 0 do 8°C, u Dalmaciji od 9 do 15°C.

U petak na sjevernom Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, u većini predjela suho, a podno Velebita moguć je slab snijeg. U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz kraća sunčana razdoblja, povremeno uz kišu, a u dijelu Zagore moguće je spuštanje snježne granica do nižih predjela. Umjerena do jaka bura sa sjevernog Jadrana će se proširiti na dio srednjeg, a drugdje još veći dio dana jugo koje će zamjetno oslabiti u odnosu na prethodne dane. Temperature na sjevernom Jadranu bez veće promjene, u Dalmaciji malo niže, osobito u Zagori.

U subotu će na sjevernom Jadranu biti djelomično sunčano i suho, u Dalmaciji promjenjivo oblačno, uglavnom južnije od Splita još povremeno uz slabu kišu, u gorju i snijeg. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, podno Velebita i dalje jaka bura. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu i Zagori od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 8 do 12°C.

U nedjelju na sjevernom Jadranu pretežno, u Dalmaciji djelomično sunčano i većinom suho. Puhat će umjerena bura koja će navečer naglo jačati. Temperature danju u laganom, a navečer u osjetno padu.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 2 veljače, 2015 12:29