Od početka mjerenja 1880. ova dosad je najtoplija godina

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 21 studenoga, 2014 10:00

Od početka mjerenja 1880. ova dosad je najtoplija godina

Za razdoblje od siječnja do listopada 2014. prosječna temperatura na površini oceana i kopna iznosila je 10,3 stupnjeva odnosno bila je za 1,5 stupnjeva viša od prosječne temperature prošlog stoljeća

Deset prvih mjeseci 2014. bili su svaki pojedinačno najtopliji zabilježeni na planetu od početka praćenja temperatura 1880., objavila je u četvrtak američka Nacionalna oceanska i atmosferska agencija objavljujući podatke za listopad.

Listopad je bio najtopliji od 1880. i također 38. listopad zaredom tijekom kojeg je temperatura u svijetu bila iznad prosječne u XX. stoljeću i postigla 14,74 stupnjeva, precizira agencija.

Za razdoblje od siječnja do listopada 2014. prosječna temperatura na površini oceana i kopna iznosila je 10,3 stupnjeva odnosno bila je za 1,5 stupnjeva viša od prosječne temperature prošlog stoljeća.

Listopad je također bio treći uzastopni mjesec i peti u šest posljednjih mjeseci s rekordnom temperaturom.

Te više temperature rezultat su toplijeg zraka na cijelom planetu na površini kopna i oceana, podjednako na sjevernoj i južnoj polutci.

Južna polutka je u listopadu zabilježila rekordne temperature na kopnu, posebice u južnom dijelu Latinske Amerike i na zapadu i jugu Australije.

Na sjevernoj polutci ovaj je listopad bio treći najtopliji mjesec u analima.

Južni dijelovi europskog kontinenta, obalne regije na zapadu Sjedinjenih Država i većina krajnjeg istoka Rusije imali su najtopliji listopad.

Središnji dijelovi Sibira tijekom tog razdoblja zabilježili su temperature 4 do 5 stupnjeva niže od prosječnih.

Temperatura na površini oceana je u listopadu 2014. bila najviša ikada zabilježena u tom mjesecu i 0,62 stupnjeva iznad prosjeka za XX. stoljeće.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Hina

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 21 studenoga, 2014 10:00