Okupljanje vrhunskih svjetskih znanstvenika u Primoštenu ! Razlog – kukac trčak !!

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 18 rujna, 2015 12:43

Okupljanje vrhunskih svjetskih znanstvenika u Primoštenu ! Razlog – kukac trčak !!

U Primoštenu će se okupiti vrhunski svjetski znanstvenici koji proučavaju slabo poznatu, ali vrlo korisnu skupinu kukaca – trčke – piše Šibenskiportal.hr.

Aktivni su uglavnom u sumrak i noću, kada love svoj plijen krećući se vrlo brzo po tlu, otkuda im njihov naziv – trčci. Zbog njihove veličine, uglavnom tamnije boje i brzog hoda, ponekad njihove crteže greškom stavljaju na pakiranja insekticida umjesto žohara. A radi se o korisnim kukcima koji mogu doprinijeti učinkovitoj organskoj poljoprivredi s obzirom da se hrane štetnicima na usjevima i poljoprivrednim kulturama. Nešto poput božjih ovčica (popularnih „bubamara“ s kojima su i povezani, s obzirom da pripadaju kukcima tvrdokrilcima – kornjašima). Trčci su izvrsni pokazatelji stanja prirodnih ekosustava, poput šuma, gdje se već dugo koriste kao bioindikatori. Istraživanja na trčcima doprinijela su i nekim opće primjenjivim ekološkim teorijama poput one o metapopulacijama, ili primjeni indeksa srednje biomase jedinki koji ukazuje kolikim je poremećajima izložen određen ekosustav. Jednom kada ih počnete promatrati odmah vas očaraju, a neki su zbog ljepote svog pokrilja (otvrdnuti prednji par krila, koje su kod božjih ovčica poznate po karakterističnim točkicama) i preljevajućeg metalnog sjaja i na meti kolekcionara (poput skupocjenog auta s posebnim metalik efektom), a često su bili i inspiracija zlatarima i draguljarima u izradi nakita.

 

 

Sve to potaknulo je Hrvatsko ekološko društvo (u daljnjem tekstu HED) sa 46 godina dugom tradicijom djelovanja u području ekologije te zaštite prirode i okoliša, uz podršku Udruge BIOM, Biološkog odsjeka PMF-a i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, da organiziraju europski kongres iz područja ekologije kukaca, „17th European Carabidologists Meeting“ (17th ECM), koji će se održati od 20. do 25. rujna 2015. godine, u Primoštenu.

 

Na kongresu će se okupiti znanstvenici i stručnjaci iz cijele Europe, te Sjeverne Amerike. Prvi susret se održao još 1969. godine u Nizozemskoj te je nakon toga organiziran još u 12 europskih zemalja. Uz brojne ugledne svjetske znanstvenike (profesore, rektore sveučilišta, urednike vrhunskih znanstvenih časopisa, voditelji važnih udruženja i odbora, autore poznatih sveučilišnih udžbenika i dr.), sudjelovat će i veliki broj mladih znanstvenika što ukazuje na aktualnost tema koje će se predstaviti. Na prošlom kongresu u Pragu, 2013., ukazano je povjerenje hrvatskim znanstvenicima, da organiziraju ovaj skup po prvi puta u Hrvatskoj. To je jedan od najvažnijih ekoloških kongresa širokog međunarodnog ugleda koji se održava u Hrvatskoj. U prilog tome ide i podatak da je kongres oglasio i svjetski časopis Nature u rubrici Nature events,a po broju prijavljenih sudionika ovo će biti među najvećim skupovima do sada.

trčak primošten Foto:www.bvo.zadweb.biz.hr

Dobra posjećenost ovog kongresa svih ovih godina proizlazi iz prepoznatljive znanstvene kvalitete, te potrebe da se stručnjaci i znanstvenici okupe u razmjeni postignutih rezultata i mišljenja.

Samo otvaranje skupa biti će 21.09.2015. u Hotelu „Zora“, Primošten s početkom u 10 sati, a nazočit će načelnik općine Primošten gospodin Stipe Petrina, predstavnica Šibensko-Kninske županije dr.sc. Sanja Slavica Matešić, ravnatelj NP „Krka“ mr.sc. Krešimir Šakić, prodekani Prirodoslovno-matematičkog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te počasna predsjednica Hrvatskog ekološkog društva Prof.dr.sc. Paula Durbešić.

Izvor:Šibenskiportal.hr

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 18 rujna, 2015 12:43