Omega 3 masne kiseline brinu se o zdravlju srca, mozga i vida

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 listopada, 2020 10:25

Omega 3 masne kiseline brinu se o zdravlju srca, mozga i vida

Suvremeni čovjek unosi previše štetnih zasićenih masti i premalo omega 3 esencijalnih masnih kiselina. Poremećena ravnoteža može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija, posebno na području kardiovaskularnih bolesti. Dobra vijest je da trend nestašice možete okrenuti u svoju korist, čak i ako ne volite ribu. Ne budite među onima koji imaju zdravstvenih problema i čitajte dalje!

omega 3

Omega 3: djelovanje na staničnoj razini

Esencijalne nezasićene masne kiseline važne su za zdravlje tijela, pa ih ne treba miješati s lošim zasićenim mastima, koje treba izbjegavati u prehrani jer povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Esencijalne masne kiseline djeluju već na staničnoj razini, jer su sastavni dio membrana i utječu na aktivaciju staničnih receptora. Akcija Omega 3 usmjerena je na održavanje zdravih staničnih membrana, razgradnju lošeg kolesterola u arterijama, regulaciju zgrušavanja krvi i upalnih procesa, stezanje i opuštanje arterijskih zidova te brigu o proizvodnji hormona. Esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u razvoju fetusa u maternici, jer pomažu u razvoju mozga i živčanog sustava.

 

Briga za zdravlje srca, mozga i vida

Znanstvene publikacije Progress in Lipid Research i Clinical Nutrition navode da samo 2% populacije unosi dovoljno esencijalnih masnih kiselina. Taj broj je izuzetno malen, s obzirom na to da se blagotvorni učinci mogu postići dnevnim unosom 250 mg DHK i EPA kiselina, bilo u prehrani ili kroz dodatak prehrani. Europska agencija za sigurnost hrane navodi da esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u radu srca i mozga te u očuvanju dobrog vida. Već jedna od prvih studija (Fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease) dokazala je da povećani unos omega 3 masnih kiselina poboljšava opasne simptome kardiovaskularnih bolesti.

 

Omega 3 u trudnoći i starosti

Briga oko adekvatnih rezervi omega 3 u trudnoći ima velik utjecaj na razvoj mozga i oka fetusa u smislu vidne oštrine i zdravlja mrežnice. Kasnije, tijekom dojenja, dijete unosi esencijalne masne kiseline kroz majčino mlijeko, što utječe na razvoj mozga i živčanog sustava, koji se inače stvara u maternici. Esencijalne masne kiseline važne su za zdravlje očiju, srca i mozga tijekom cijelog života. Osobito stariji ljudi imaju povećanu potrebu za dodavanjem zdravih masti, jer smanjiti rizik od začepljenja arterija, hipertenzije, lošeg kolesterola, demencije i upale zglobova i mišića ima smisla tijekom ove dobi.

 

Omega 3 u hrani – gdje su najveće rezerve?

Najveće rezerve omega 3 u hrani nalaze se u ribama i drugim morskim životinjama, koje u svojim masnim stanicama pohranjuju masne kiseline. Ribe imaju visok udio DHK ili dokozaheksaenske kiseline i eikosapentaenske kiseline EPK. Riblja ulja koja su na tržištu dostupna u obliku dodataka prehrani također su bogat izvor. Orasi, kikiriki i lan, sjemenke konoplje i chia bogat su biljni izvor alfa-linolne kiseline ALK. Problem je u tome što tijelo ne može dobro iskoristiti ALK masne kiseline, jer je pretvaranje u potrebne EPK i DHK masne kiseline vrlo slabo.

 

Najčišći izvor esencijalnih masnih kiselina su alge

Kada konzumirate morske plodove i dodatke ribljeg ulja, treba imati na umu da su ribe izložene onečišćenju voda opasnim tvarima i teškim metalima. Postoji i održiviji i ljudski i ekološki prihvatljiviji put do najčišćeg i najoriginalnijeg izvora esencijalnih masti, koji je također pogodan za one koji ne vole okus ribe, kao i za vegetarijance i vegane. Poput ljudi, i riba odnekud mora unositi omega 3 masti kako bi se te tvari mogle naći u tijelu. Riba ih konzumira s algama, što je izvorni i najčišći izvor. Većina DHK i EPK masnih kiselina nalazi se u uljima jednostaničnih algi vrste Schizochytrium.

 

Dodatak prehrani nudi najkontroliraniji i najsigurniji unos

Tijelo ne može proizvoditi esencijalne masne kiseline, već ih treba unositi prehranom ili dodacima prehrani. Hrana se sve više osiromašuje hranjivim sastojcima, a uz to je riba često onečišćena teškim metalima. Ako želite zadovoljiti svoje dnevne potrebe, morali biste jesti ribu najmanje 2 puta tjedno, što je lakše reći nego učiniti, zar ne? Zato najkontroliraniji unos pružaju dodaci prehrani u kapsulama s optimalnim omjerom omega 3 masnih kiselina. Dodaci prehrani također nude najsigurniji unos, istovremeno osiguravajući da tvari nisu onečišćene teškim metalima. Primjerice, alge se uzgajaju u kontroliranom okruženju.

omega 3

Omega 3 – kako uzimati dodatak prehrani?

 

Ovisi o proizvođaču, ali obično je dovoljno popiti jednu do dvije kapsule dnevno s malo vode prije bilo kojeg obroka. Važno je zadovoljiti dnevne potrebe za 125 mg EPK kiseline i 250 mg DHK kiseline. Dodatak se također može uzimati u kombinaciji s drugim vitaminima i dodacima. Ako želite iskoristiti sve zdravstvene beneficije koje omega 3 nudi, kako uzimati dodatak prehrani? Preporučuje se dugoročno redovito uzimanje, jer hranom ne unosimo dovoljno esencijalnih masnih kiselina i stoga se neprestano suočavamo s nedostatkom. Uzimanje dodatka u preporučenim dozama također je sigurno i za trudnice i dojilje.

malinica omega 3

Dodatak prehrani iz biljnog izvora – alternativa ribljem ulju

 

Tvrtka Malinca je razvila 100% prirodni omega 3 dodatak prehrani u kapsulama, koji sadrži najsigurniji, najčišći i najbogatiji biljni izvor obje vrste esencijalnih masnih kiselina, i EPK i DHK kiselina. Morske mikroalge Schizochytrium nude vegansku i vegetarijansku alternativu ribljem ulju, sa sličnim sadržajem esencijalnih masti kao riba.

Mikroalge se uzgajaju i proizvode u kontroliranom okruženju, tako da ne sadrže teške metale i toksine. U usporedbi s uzimanjem dodataka ribljeg ulja, nakon uzimanja dodatka iz algi ne dolazi do neugodnog nadimanja i žgaravice. Organski proizvod tvrtke Malinca također ne sadrži laktozu, šećere, gluten i druge nepotrebne dodatke.

Dodatak prehrani u kapsulama dostupan je u internetskoj trgovini tvrtke Malinca na adresi www.malinca.hr/omega-3.  

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 listopada, 2020 10:25
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*