Općina Primošten pokrovitelj sarajevskog festivala hrvatskih božićnih pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić 2018”

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 studenoga, 2018 10:45

Općina Primošten pokrovitelj sarajevskog festivala hrvatskih božićnih pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić 2018”

Općina Primošten prihvatila je visoko pokroviteljstvo nad 19. festivalom hrvatskih božićnih pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić 2018” u Domu mladih u Skenderiji, u Sarajevu, 5. prosinca 2018. godine – piše Šibenski.hr

Bit će to prigoda, ističu organizatori, da načelnik Primoštena uputi božićnu čestitku publici u dvorani i gledateljima pred malim ekranima u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

I ove, kao i prethodnih godina, posjetitelji će moći uživati u izvedbama božićnih pjesama popularnih glazbenih izvođača iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te zborova, folklornih i tamburaških skupina. Na smotri će se izvoditi obrade tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih ulomaka, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije te svjetskih božićnih evergreena. Program uključuje folklorne, poetske i glumačke nastupe, a publici će se predstaviti i poznati pjesnici i glumci.

– Festival već gotovo dva desetljeća pridonosi jačanju hrvatske zajednice u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, uz promicanje hrvatskog jezika, kulture i tradicije, i drago mi je što smo ove godine prihvatili pokroviteljstvo – kaže primoštenski načelnik

U Sarajevo idu i predstavnici Općine Primošten, Turističke zajednice, turističkih agencija, DVD-a, obrtnika, OPG-ova, puhački orkestar “Primošten”, koji je zadužen za zabavu na sajmu i na večeri, te primoštenska kultna kulturno-običajna udruga građana “Krč” i folklorna skupina “Primošten”, koja je već sudjelovala na festivalu.

– Prošle su godine naši glumci i plesači amateri oduševili organizatore i to je bio početak suradnje organizatora festivala s Općinom Primošten. Folklorna će skupina na ovogodišnjem festivalu predstaviti dio primoštenskih božićnih običaja vezanih uz božićno čestitanje, prikazat će se neke zaboravljene igre i tri kola. Snimili smo i kratki film o našim starim običajima, spremanju hrane na kominu, pranju i širenju robe na žalu, naše primoštensko vinčanje. Film i slike Primoštena i cijele naše općine vrtjet će se za vrijeme trajanja sajma kao popratne manifestacije – rekla nam je Lorenta Fuštin, poznata primoštenska sakupljačica narodnih običaja i tradicijske kulture.

U prostorijama Skenderije kao prateći program održat će se i božićno-novogodišnji sajam. Primoštenski obrtnici i mala obiteljska gospodarstva predstavit će svoje proizvode, suvenire, promotivne materijale i nošnje, ručne radove, primoštenske proizvode i jela kao što su domaći pršut i sir, slane srdele, maslinovo ulje, vino, med, fritule, pispalje… Nakon festivala svečanu večeru s tradicijskim primoštenskim jelima priprema restoran autokampa “Adriatic–Primošten”.

Izvor: šibenski.hr/Vedrana Stočić

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 studenoga, 2018 10:45