OPREZ: Dva psa primoštenske novinarke Sandre Bolanče otrovala su se dok ih je vodila u istrčavanje po brdu Gaj

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 10 rujna, 2018 18:23

OPREZ: Dva psa primoštenske novinarke Sandre Bolanče otrovala su se dok ih je vodila u istrčavanje po brdu Gaj

Dva psa primoštenske novinarke Sandre Bolanče otrovala su se dok ih je vodila u istrčavanje po brdu Gaj, a zahvaljujući brzoj reakciji i profesionalnosti šibenskih veterinara iz ambulante More, Labor i Teris izvukli su se iz teške krize u koju su zapali nakon trovanja.

– Psi su se otrovali u večernjem istrčavanju po brdu Gaj, nije ih bilo manje od desetak minuta i vratili su se, no Labor se počeo grčiti, čudno su mu se ponašale noge, pogled u strahu, pokreti dezorijentirani. Zgrabili smo ih i zvali smo odmah ambulantu More u Šibeniku, javila se doktorica Marina Barižon koja je prema simptomima zaključila da je riječ o trovanju i rekla da dođemo što prije. Žurili smo, jurili, Laboru je krenula pjena na usta, a i Terisu se stanje pogoršalo po putu. To je bila neopisiva agonija, u jednom trenu mislila sam da ću ih izgubiti – ispričala je Sandra Bolanča.

Bolanča ističe kako ne vjeruje da su psi namjerno otrovani, no kaže kako treba apelirati na ljude da paze što ostavljaju po prirodi. Najviše je zahvalna veterinarima šibenske ambulante More koji su pokazali veliku profesionalnost.

– Utrčali smo u ambulantu, a doktorica Barižon pozvala je i kolegu Ukića koji je došao u civilu. Dva sata su se borili za život Labora, a Teris je prošao bolje jer se stabilizirao nakon sat i pol. Nažalost ne znamo koja je vrsta otrova i što se točno dogodilo, ali svakako želim pohvaliti trud, rad i profesionalnost veterinara koji brzom reakcijom spasili pse. Šibenska veterinarska ambulanta More je vrhunska, to sam znala i otprije. Doktori Barižon i  Ukić i tehničari dali su sve od sebe, pokazali su veliku profesionalnost, empatičnost i ljudskost – ispričala nam je Sandra Bolanča.

Kako kaže veterinar ambulante More, Ivica Ukić, nepoznanica je od čega su se psi otrovali, a kaže da je u ovakvim slučajevima najbitnija brza reakcija.

– Ne znamo koji je otrov, po priči gospođe psi su bili u polju pa pretpostavljamo da je riječ o nekom sredstvu za polijevanje s kojim su psi došli u dodir. Najčešći uzroci slučajnog trovanja su kada životinja dođe u dodir sa sredstvom za polijevanje, poput pužomora. Tipični simptomi trovanja su povraćanje, proljev, gušenje jer se organizam pokušava obraniti, a najvažnije je što prije reagirati. Psi su došli u lošem stanju i imali su sreće tako da je sve dobro završilo – kazao nam je veterinar Ukić.

 

Izvor:Šibenik.in
F
oto:Ilustracija/Arhiva PP

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 10 rujna, 2018 18:23