Oprez na moru! Jugo udara svom silinom

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 lipnja, 2016 11:58

Oprez na moru! Jugo udara svom silinom

Radi se o jednom od najjačih juga koje će puhati u Dalmaciji u drugoj polovini lipnja posljednjih desetak godina. DHMZ je izdao narančasti stupanj upozorenja

Svega nas tjedan dana dijeli od službenog početka kalendarskog ljeta. Sezona kupanja je odavno počela, a prvi put ove godine u srijedu je temperatura mora u Splitu dosegnula 24 Celzijeva stupnja. Današnji dan ni po temperaturi zraka ni po broju sunčanih sati neće se bitno razlikovati od onoga na što smo navikli u ovom dijelu godine, no jedan element učinit će ga prilično različitim. Radi se o – vjetru!

Kao rijetko kada u ovom dijelu godine, na cijelom Jadranu će puhati umjereno do jako jugo. Jugo će najjače biti u Dalmaciji i to u drugom dijelu dana kada će olujni udari biti učestali. Kasno poslijepodne i navečer jugo će ponegdje na moru Dalmacije imati udare preko 100 km/h, a nije isključeno da na pojedinim lokacijama dosegne orkanske udare do 120 km/h. Tako snažno jugo u drugoj polovini lipnja sve je samo ne uobičajena meteorološka pojava.

 Poremećaji u prometu morem

Ovako snažno jugo u jesenskim mjesecima i ne bi bila posebna vijest, ali već spomenuta sezona kupanja i prisutnost turista koji često nisu upoznati s meteorološkim specifičnostima Jadrana, mogla bi današnje jugo pretvoriti u opasnu meteorološku pojavu. Narančastim, drugim najvišim stupnjem upozorenja na opasne meteorološke pojave, oglasio se DHMZ unutar sustava MeteoAlarm. Upozorenje je izdano za cijeli Jadran i tiče se juga i valova.

Nema sumnje da će ovako snažno jugo bitno povećati valovitost mora, osobito u četvrtak poslijepodne i navečer, a to će izazvati poremećaje u prometu morem. Izgledan je prekid prometa katamaranima, a i neki trajekti bi u drugom dijelu dana mogli ostati privezani u lukama.

S obzirom na visoke temperature koje nas danas očekuje, mnogi će poželjeti otići na more, no oprez pri ovakvim vremenskim prilikama je poželjan.

Jugo staje u drugom dijelu petka

Jugo će nastaviti puhati i u noći na petak, a onda će u prvom dijelu petka konačno slabiti, popodne i prestati.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 lipnja, 2016 11:58