Osnovna škola u Primoštenu prva je škola u Dalmaciji koja se priključila Code klubu

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 6 travnja, 2017 12:33

Osnovna škola u Primoštenu prva je škola u Dalmaciji koja se priključila Code klubu

Osnovna škola u Primoštenu prva je škola u Dalmaciji koja se priključila Code klubu, svjetskoj mreži besplatnih volonterskih programerskih klubova za djecu. Code Club radionice se održavaju ponedjeljkom, od 12:30 do 13:30, za djecu od 8 do 10 godina pod vodstvom edukatora-volontera Kristijana Perkovića, koji ističe da su informatička znanja nužna za zaposlenje u 21. stoljeću.

 

-Djeca kroz taj program prolaze kroz jaki kurikulum pripremljenih projekata kroz koje izrađuju vlastite animacije, igre i web stranice. Prvi Code Club je osnovan 2012. godine u Velikoj Britaniji, a danas postoji već više od 9.000 klubova u više od 100 zemalja širom svijeta u koje je uključeno više od 100.000 djece. U Hrvatskoj je do sada registrirano 36 klubova, od kojih je Code Club Primošten jedini u Dalmaciji- pojašnjava  voditelj radionica.

 

Ovim projektom se Primošten upisuje u svjetsku kartu mladih po pitanju informatičkih tehnologija, koje nisu budućnost, već sadašnjost.

-Radionice kreću sa Scratchom koji je razvijen na MIT-u Bostonu, programu prilagođenom djeci najmlađeg uzrasta. To je programski jezik u kojem djeca uče programiranje s pomoću blokova ili puzzla. Iako ne koriste sintaksu, sve ostalo je isto kao u ostalim programskim jezicima.

Hrvatski obrazovni sustav je zastarjeo, a kurikularna reforma se neće finalizirati uskoro. Svi slični projekti ovise isključivo o volji profesora koji ovakve radionice drže volonterski i djeci poklanjaju svoje znanje i slobodno vrijeme.

-Informatička znanja su nužna i djecu su uključena u tehnologiju na način da su njeni konzumenti. Ipak, oni samo koriste računala, tablete i mobitele, ali ne razumiju kako funkcioniraju ispod površine. Informatika kao predmet u školama dolazi tek u petom razredu, i to samo kao izborni, a škole često nemaju adekvatnu opremu. Naš cilj je pretvoriti ih iz konzumenata u kreatore tehnologije, bez čekanja da im Ministarstvo to omogući, jer bi se mogli načekati- objašnjava nam Perković, inače, diplomirani inženjer elektrotehnike.

Stjecanje vještine programiranja osigurava sveobuhvatnu informatičku pismenost koja postaje nužna na tržištu rada 21. stoljeća, s obzirom na to da se sve više radnih mjesta temelji na informacijskim i telekomunikacijskim tehnologijama, robotici i automatici. Ulazak u svijet programiranja priprema učenike za STEM zanimanja, u čemu je hrvatsko školstvo deficitarno.

 

Radna atmosfera Code Cluba Primošten

Posted by Knjižnica OŠ Primošten by Amalija on 27. ožujka 2017

 

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 6 travnja, 2017 12:33