Ove godine Hrvatsku je posjetilo 5 posto više turista: Šibensko-kninska županija je na šestom mjestu s 6,1 milijuna noćenja

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 7 rujna, 2018 10:20

Ove godine Hrvatsku je posjetilo 5 posto više turista: Šibensko-kninska županija je na šestom mjestu s 6,1 milijuna noćenja

U Hrvatskoj je do kraja kolovoza ove godine ostvareno 15,7 milijuna dolazaka, čak 5 posto više nego prošle godine i 88,5 milijuna noćenja, što je 4 posto više nego prošle godine, pokazuju podaci sustava eVisitor. Najviše noćenja ostvareno je u Istri i to 24 milijuna, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 16,6 milijuna noćenja. Šibensko-kninska županija na šestom je mjestu s 6,1 milijuna noćenja.

Krajem godine bit će dovršena izrada Turističke satelitske bilance pa ćemo imati stvarne pokazatelje o ekonomskim učincima turizma na gospodarstvo.
Nadam se kako ćemo u javnom prostoru prestati brojati dolaske i noćenja koji ne mogu biti mjerilo uspješnosti jer podaci o dolascima ne govore o ostvarenoj vrijednosti koja je s njima dobivena, a ostvarena noćenja ne pružaju podatke o dnevnoj potražnji turista. Naš sustav eVisitor pokazuje pozitivan trend rasta turističkih dolazaka i noćenja i to od početka godine, i izvan ljetnih mjeseci, no, ponavljam, još je važniji rast prihoda od turizma, a znamo da smo u prvom kvartalu ostvarili povećanje od 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Sve je to rezultat promišljene turističke politike koja se temelji na integriranom turističkom proizvodu, podizanju kvalitete i ponudi koja je inovativna i u skladu s potražnjom na dinamičnom i nikad izazovnijem turističkom tržištu. Ne želimo masovnost i razvijamo se u skladu s našom strategijom koja je usmjerena na održivost turizma – poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Strani turisti ostvarili su 14 milijuna dolazaka, 5 posto više  i 78,2 milijuna noćenja, odnosno 4 posto više u odnosu na prošlu godine, a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 8 posto te u noćenjima za 6 posto.

– Tijekom kolovoza uspješno smo zadržali pozitivne trendove i predviđeni rast turističkog prometa. Ono što nas posebno veseli su vrlo dobre najave za ostatak turističke godine što potvrđuje sve bolju tržišnu poziciju Hrvatske u razdobljima pred i posezone. Do kraja rujna intenzivno na jedanaest ključnih svjetskih tržišta provodimo kampanje fokusirane na oglašavanje i promoviranje nautičkog i kulturnog turizma, eno gastronomije i aktivnog odmora kroz avanturistički, sportski i cikloturizam, a početkom listopada na tržištu Austrije, Njemačke, Slovenije, Italije, Velike Britanije i Švicarske provodimo on line i print kampanje zdravstvenog turizma – izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Tijekom osam mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri 24 milijuna, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 16,6 milijuna noćenja, odnosno 16,2 milijuna noćenja koliko je ostvareno na Kvarneru. Slijede Zadarska županija s 12,5 milijuna noćenja i Dubrovačko-neretvanska županija s 7 milijuna noćenja. U Šibensko-kninskoj županiji je ostvareno 6,1 milijun noćenja, u Ličko-senjskoj 2,9 milijuna noćenja, dok je u Zagrebu ostvareno 1,6 milijuna noćenja.

Primoštenska obala prkosi nadolazećoj jeseni

Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb, ostvareno 774.000 dolazaka što je porast od 9 posto i 1,6 milijuna noćenja, 11 posto više, a gledajući po županijama najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (495.000), Krapinsko-zagorskoj (239.000), Međimurskoj (134.000), Zagrebačkoj županiji (133.000) i Osječko-baranjskoj (126.000).

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (17 milijuna), Slovenije (9,3 milijuna), Austrije (6,3 milijuna), Poljske (5,6 milijuna) i Češke (4,8 milijuna), a gledajući po segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u  objektima u domaćinstvu (33,3 milijuna) te u hotelima (19 milijuna) i kampovima (16,4 milijuna). Top destinacije u prvih sedam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin i Split.

U kolovozu ostvareno 3 posto više dolazaka

U kolovozu je u Hrvatskoj ostvareno 4,6 milijuna dolazaka i 32,1 milijun noćenja što u usporedbi s kolovozom 2017. godine predstavlja porast od 3 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima. U istom je mjesecu najviše noćenja ostvareno u Istri 8,5 milijuna, na Kvarneru 6,1 milijun te u Splitsko-dalmatinskoj županiji 6 milijuna.

Slijede Zadarska županija s 4,9 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 2,4 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska s 2,2 milijuna noćenja, Ličko-senjska s 1,1 milijun noćenja te Zagreb s 280.000 noćenja.

Na kontinentu je u kolovozu ostvareno 176.000 dolazaka što je porast od 11 posto i 395.000 noćenja, 25 posto više u odnosu na prošlu godinu od čega je najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj 200.000, Krapinsko-zagorskoj 44.000, Zagrebačkoj 28.000, Međimurskoj 27.000 i Osječko-baranjskoj županiji 18.000.

 

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 7 rujna, 2018 10:20