Pljuskovi ili sunce i vrućine: Kakvo nas vrijeme očekuje u novom tjednu?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 kolovoza, 2015 15:42

Pljuskovi ili sunce i vrućine: Kakvo nas vrijeme očekuje u novom tjednu?

Nakon nestabilnih prvih sati ponedjeljka, vrijeme će se prema srediti tjedna sve više stabilizirati i nastupit će novi val velikih ljetnih vrućina

Srpanj 2015. će ostati zapamćen kao ekstremno topao mjesec. Prema analizi podataka sa 13 meteoroloških postaja u Hrvatskoj, na njih 4 je srpanj 2015. postao apsolutno najtopliji mjesec u povijesti mjerenja, a na njih devet je rekordno topao srpanj.

Rekordno topao srpanj u Dalmaciji

Osim u Splitu, ovogodišnji srpanj je prema srednjoj mjesečnoj temperaturi apsolutno najtopliji mjesec u povijesti meteoroloških mjerenja i u Hvaru, Lastovu i Zadru.

Meteorološki se podaci na Hvaru bilježe od 1858. godine. Srednja mjesečna temperatura u srpnju je iznosila 28.2°C, što je novi i srpanjski i apsolutni rekord. Do ove godine je titulu najtoplijeg mjeseca u Hvaru držao srpanj iz daleke 1928. godine. Svi dani u ovogodišnjem srpnju su na Hvaru bili vrući (maksimalna temperatura iznad 30°C). Prosječno srpanj donese 12 takvih dana.

Na Lastovu (podaci od 1948. godine) je srednja srpanjska temperatura iznosila 27.9°C, što je novi apsolutni mjesečni rekord. Do ove godine je najtopliji mjesec bio kolovoz iz 2003. (27.5°C).

I u Zadru je ovogodišnji srpanj sa srednjom mjesečnom temperaturom od 27.3°C, postao najtopliji mjesec u povijesti mjerenja (od 1961. godine). Sada je kolovoz iz 2003. na drugom mjestu (27.2°C).

Nakon nestabilnih prvih sati ponedjeljka, vrijeme će se prema srediti tjedna sve više stabilizirati i nastupit će novi val velikih ljetnih vrućina.

guste 3

 Prognoza vremena

Ponedjeljak će biti pretežno ili djelomično sunčan i u većini predjela suh. Još u noći će u srednjoj i južnoj Dalmaciji biti lokalnih pljuskova s grmljavinom, a popodne će se javiti u zaobalju, osobito u Zagori. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak koji popodne na moru Dalmacije može biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od u zaobalju od 17 do 22°C, uz obalu i na otocima od 22 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 35°C.

U utorak nastavak pretežno sunčanog vremena. Popodne će lokalno biti umjerenog razvoja naoblake s kojim će uglavnom u zaobalju, a osobito Zagori srednje Dalmacije, biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. U noći će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka, danju slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak koji popodne na moru Dalmacije može biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od u zaobalju od 18 do 23°C, uz obalu i na otocima od 23 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 35°C.

Srijeda će biti pretežno sunčana. Popodne će samo ponegdje biti prolazno umjerenog do pojačanog razvoja oblaka uz mogućnost slabih i prolaznih grmljavinskih pljuskova, uglavnom u zaobalju. U noći i ponovno navečer puhat će slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak koji popodne na moru Dalmacije može biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od u zaobalju od 18 do 23°C, uz obalu i na otocima od 23 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 37°C.

skakonja

Pretežno sunčano bit će u četvrtak. Popodne će rijetko gdje biti pojačanog razvoja oblaka uz malu mogućnost slabog i prolaznog pljuska. Ujutro će puhati do umjerena bura, podno Velebita i jaka. Danju će dominirati vjetar zapadnih smjerova koji će biti jači popodne na moru Dalmacije. Jutro malo toplije, danju vruće ili vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 32 do 38°C.

Petak će biti pretežno sunčan. Popodne uglavnom u zaobalju umjeren razvoj naoblake. Ujutro će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Danju slab do umjeren maestral. Od jutra natprosječno toplo, ponegdje će minimalne temperature zraka blizu vrućih 30°C: Danju vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 32 do 38°C.

Pretežno sunčano vrijeme nastavit će se u subotu. Nešto više oblaka moguće je krajem dana na sjevernom Jadranu. Noću će puhati slaba do umjerena bura, danju će puhati slab vjetar južnih smjerova. Bit će 2 do 3°C manje vruće u odnosu na petak.

Prognostički materijali još nisu posve jasni oko razvoja vremena odnedjelje. Očekuje se pretežno ili djelomično sunčano vrijeme tijekom nedjelje uz mogućnost popodnevnih pljuskova, osobito na sjevernom Jadranu. Na moru će zapuhati slabo do umjereno jugo. Najviše dnevne temperature većinom od 30 do 35°C.

Izvor:Dalmacijanews.hr

Foto: PrimoštenPlus ©

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 kolovoza, 2015 15:42