POPIS STANOVNIŠTVA: Od ponedjeljka 27. rujna do 17. listopada popisivanje će provoditi popisivači na terenu

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 26 rujna, 2021 20:56

POPIS STANOVNIŠTVA: Od ponedjeljka 27. rujna do 17. listopada popisivanje će provoditi popisivači na terenu

U ponedjeljak, 27. rujna, počinje drugi dio Popisa stanovništva, onaj terenski, koji će trajati do 17. listopada 2021. godine, a prethodio mu je dio u kojem su se građani i građanke mogli sami popisati putem sustava e-građani.

“Od 27. rujna do 17. listopada 2021., popisivači popisuju pomoću elektroničkih uređaja sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih samostalnim popisivanjem (preuzimaju kontrolnu šifru od kućanstava koja su se popisala kroz sustav e-građani)”, navodi se na službenim stranicama Popisa stanovništva 2021.

Popisivači će obići sva kućanstva, uključujući i adrese onih koji su se sami popisali, kako bi od njih preuzeo jedinstvenu šifru, odnosno, kod. Nju je moguće osobno uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može ju se i ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti – piše Dnevnik.hr

Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu COVID potvrdu.

Naime, od početka Popisa stanovništva policija i Državni zavod za statistiku zaprimili su niz dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom.

Stoga su građanke i građane pozvali da budu na oprezu i da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192.

Svi popisni podaci su službena tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno niti neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Od ponedjeljka 27. rujna do 17. listopada popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom i uz pomoć prijenosnih računala.

Cilj popisa je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Prema Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), svi podaci prikupljeni ovim istraživanjem tajni su i upotrebljavat će se isključivo za statističke svrhe.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 26 rujna, 2021 20:56