Što portal putnikofer.hr misli o Primoštenu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 17 studenoga, 2023 13:06

Što portal putnikofer.hr misli o Primoštenu

Jedno od najljepših mjesta na obali krije bogatu povijest i prekrasne plaže, a njegovi stanovnici i danas čuvaju tradiciju i baštinu od zaborava  🙂

Sa svih strana zagrljena morem, poput bisera u obliku suze koja je kapnula s kopna, blista stara gradska jezgra Primoštena. Pravilan je to, skladan i slikovit poluotočić, uskih kamenih uličica, sa šarmantnom crkvicom na vrhu i grubim stijenama u podnožju koje ga štite od morskih valova. Nema sumnje, pogled na Primošten iz zraka jedan je od najljepših i najpoznatijih prizora s Jadrana. Odlučili smo otkriti što kriju te šarmantne uličice, kako se živi u ovom malom dalmatinskom mjestu smještenom nedaleko od Šibenika , te zašto se isplatiti posjetiti Primošten i nakon što zađe najtoplije ljetno sunce.

MJESTO JE IME DOBILO KAD JE MORE „PRIMOŠTENO“ I POVEZANO S KOPNOM

U prošlosti su se stambena naselja gradila dalje od mora, na visoravnima pogodnima za poljoprivredu, a na obalu se odlazilo u ribolov. Tako je bilo sve do 15. stoljeća kad se dio stanovnika naselja Prhova, Široka i Kruševa sklonio pred turskim napadima na obližnji otočić “Gola Glava” (Caput Cista). Ta, nekad „gola glava“, današnji je poluotok poznat diljem Europe! Najprije je s kopnom bio povezan drvenim mostom, a kasnije je nasipan prolaz i tako je mjesto „primošteno“, more je premošteno, a grad je postao jedna cjelina i dobio ime koje i danas nosi.

VIDIKOVAC KOD KIPA GOSPE OD LORETA JEDAN JE OD NAJIMPRESIVNIJIH NA JADRANU

Kako bi vidjeli otočić u njegovoj punoj ljepoti valja nam popeti se negdje na visinu. Krećemo put kipa Gospi od Loreta, koji je postavljen na obližnjem brdu Gaj 2017. godine i uz njega je uređen prekrasan vidikovac. S jedne strane možete uživati u pogledu na staru jezgru Primoštena i vidjeti cijelo mjesto s visine, ispred će vam se pružiti pogled na otvoreno more, prema Italiji, a s druge strane vidjet ćete Rogoznicu i malene otočiće razbacane u njezinu zaljevu. Gospa od Loreta nije odabrana slučajno. Zaštitnica je Primoštena i vjeruje se da je mjesto spasila od kuge, a velebni kip visok 17 metara, najveći je takve vrste u svijetu.

                                     GOSPINU GLAVU KRASI STAROHRVATSKA KRUNA, A KIP JE UKRAŠEN SLIKOVITIM MOZAIKOM

U podnožju ovog kipa čovjek se osjeća zaista malen, ispunjen i zahvalan za svu ljepotu koja ga okružuje. Na Gospinoj glavi nalazi se starohrvatska kruna optočena dragim kamenjem koje je obiteljsko vlasništvo mozaičara Miluna Garčevića. On je s timom stručnjaka radio na mozaiku po kojem je kip prepoznatljiv, a konačan izgled kipa Gospe osmislio je arhitekt Aron Varga. Kip je simbolički okrenut u smjeru talijanskog Loreta, a nalazi se i na hodočasničkim rutama marijanskih svetišta. Sad, kad smo upoznali zaštitnicu mjesta i pogledali ga u punom sjaju, s visine, vrijeme je da se spustimo i zagrebemo dublje u njegove tajne.

kip gospe od loreta primošten                                  SLIKOVITA STARA JEZGRA I PREKRASNA ŠLJUNČANA PLAŽA S IZLAZOM NA OTVORENO MORE

Šetnja poluotokom u ranu, toplu jesen bila je poput koračanja kroz bogatu povijest uz upijanje mediteranskog duha koji se osjeti na svakom koraku. Šetnica uz sam rub stare jezgre pruža nevjerojatne poglede na otvoreno more, a preko puta na kopnu uočavamo drugi biser koji je ovo mjesto stavio na vrh popisa omiljenih ljetnih destinacija. To je takozvani „plažni poluotok“, na kojem se stotinama i stotinama metara proteže prekrasna plaža sa sitnim šljunkom. U njegovom je središtu gusta borova šuma, a uz more je uređena šetnica. Točno možemo zamisliti koliki je užitak ovdje tražiti osvježenje u ljetnim mjesecima.

primošten plaža mala raduča                                   UDRUGA GRAĐANA KRČ ČUVA BOGATU BAŠTINU I OBIČAJE PRIMOŠTENSKOG KRAJA

Primošten, međutim, živi i kad zađe ljetno sunce i turisti se pozdrave do sljedeće sezone. U to smo se uvjerili kad su nas pozdravili članovi udruge Krč, koji su pravi čuvari baštine ovog kraja. Udruga broji 60-ak članova, od djece do umirovljenika. Oni zajedno plešu, pjevaju, i na sve se načine trude da se tradicija i povijest ovog kraja ne zaborave. U mjestu je aktivna i Udruga Primoštenskih čipkarica “Pekljica”, čije članice tradicionalnom metodom čipkom uređuju odjevne predmete, suknje, prsluke, a rado će vam demonstrirati svoj rad i pokazati djela na koja su najponosnije. A ako želite uistinu originalan suvenir, nije li bolje kupiti od čipke ručno izrađen motiv brodića, Primoštena ili šibenske katedrale, nego jeftini magnet proizveden u Kini?

Stari običaji - udruga Krč                                        STARE IGRE I VJEŠTINE I DANAS ŽIVE U OVOM ŠARMANTNOM DALMATINSKOM MJESTU

Demonstrirali su nam članovi Krča i stare igre i vještine koje i danas žive u ovom dalmatinskom mjestu. Nekad davno, prije interneta, Netflixa i modernih tehnologija, ljudi su se družili, smijali, zapjevali… Igrale su se briškule i trešete, šijavica, heklalo se, radilo stvari rukama u društvu dragih ljudi. Sve to u Primoštenu, zahvaljujući udruzi Krč, živi i danas. Ponosno nose stare nošnje i šibenske kape na glavi, plešu folklor, izvlače iz zaborava i oživljavaju stare običaje. A najljepše je od svega što sve prenose i na nove generacije! Brojni mladi članovi društva garancija su da će primoštenski običaji živjeti i dalje. A možda i postati još jedan od prepoznatljivih simbola ovog grada prekrasne arhitekture, bogate povijesti i kristalno čistog mora. Kojeg bi, uvjerili smo se, svatko trebao barem jednom posjetiti.

Stari običaji - udruga KrčIzvor: putnikofer.hr

piše Lana Mindoljević

Izvor:putnikofer.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 17 studenoga, 2023 13:06