Posljednji dani zime donose prve dvadesetice, a za vikend moguća jača promjena vremena

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 ožujka, 2015 12:19

Posljednji dani zime donose prve dvadesetice, a za vikend moguća jača promjena vremena

Čini se da ćemo posljednje dane klimatološke zime uživati u sunčanom i toplom vremenu, a temperature će zraka u dijelovima Dalmacije prvi put ove godine doseći 20°C. Iako se još ne može posve pouzdano prognozirati, čini se da nas na samom početku proljeća, u dane vikenda, očekuje jača promjena vremena.

U tjednu za nama uživali smo u nizu suhih i pretežno sunčanih dana. Iako su jutra bila svježa, danju su temperature zraka sve više rasle prema kraju tjedna, no izražene toplije ipak nije bilo. Kalendarsko proljeće počinje u petak u 23 sata i 45 minuta. Pomalo zanimljivo, čini se da ćemo ostatak klimatološke zime uživati u sunčanom i toplom vremenu, a temperature će zraka u dijelu Dalmacije prvi put u tekućoj godini doseći 20°C. Iako se još ne može posve pouzdano prognozirati, čini se da nas na samom početku proljeća, u dane vikenda, očekuje jača promjena vremena.

Danas će na sjevernom Jadranu biti promjenjivo oblačno, samo ponegdje uz malo kiše. U Dalmaciji će biti djelomično sunčano i suho. Najviše sunčana vremena bit će u južnoj Dalmaciji. Uz obalu će puhati umjereno jugo i levant, na moru umjereno do jako jugo koje će navečer posvuda biti u slabljenju i prestanku. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 18°C u Dalmaciji.

U utorak će posvuda biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini predjela suho. Poslijepodne rijetko gdje u Dalmaciji može biti pokoje kišne kapi. U Dalmaciji će puhati slabo do umjereno jugo i levant, a navečer podno Velebita umjerena i pojačana bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature u porastu i u većini predjela će biti od 15 do 20°C.

Srijeda donosi pretežno sunčano i suho vrijeme, samo na otvorenom moru srednje i južne Dalmacije može biti promjenjive naoblake. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, u Dalmaciji ujutro i navečer slaba bura, danju jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature bit će većinom od 14 do 19°C.

Pretežno vedro bit će tijekom četvrtka. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. danju uz obalu Dalmacije slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na moru sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature bit će većinom od 13 do 18°C.

Stabilno vrijeme uz obilje sunca zadržat će se i tijekom petka. Navečer na sjevernom Jadranu porast naoblake. Nakon slabe bure, danju će zapuhati slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu i slabo jugo. Jutro  još malo hladnije, pa će u kotlinama zaobalja ponegdje biti i mraza. Danju ugodno s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 14 do 18°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u subotu će biti promjenjivo do pretežno oblačno, sunčana razdoblja moguća su ujutro u Dalmaciji. Kiša će prvo zahvatiti sjeverni Jadran, danju će se širiti i na Dalmaciju. Popodne na moru može biti i jačih pljuskova s grmljavinom uz veće količine oborina. Puhat će umjereno do jako jugo, u drugom dijelu dana na moru može biti udara preko 100 km/h. Jutarnje temperature u laganom porastu u odnosu na petak, najviše dnevne većinom od 12 do 17°C.

Nedjelja će ujutro biti pretežno oblačna kišom, pljuskovima, ponegdje i grmljavinom. Prestanak oborina prvo će zahvatiti sjeverni Jadranu, navečer će se širiti i na Dalmaciju. Na sjevernom Jadranu će zapuhati jaka do olujna bura, podno Velebita će biti olujna s orkanskim udarima koji mogu prelaziti 150 km/h. U Dalmaciji će jugo slabiti i postupno prelaziti u levant, zatim i buru, ali bura neće biti snažna kao na sjevernom Jadranu. Na sjevernom Jadranu hladnije, u Dalmaciji temperature zraka bez veće promjene.

Izvor:Dalmacijanews.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 ožujka, 2015 12:19