Preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja alkoholiziranih vozača

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 26 veljače, 2021 11:11

Preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja alkoholiziranih vozača

U noći 27./28. veljače (subota/nedjelja) između 21 i 4 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno-represivna akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača.

– Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima – kažu u šibenskoj policiji.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.

Statistički gledano, tijekom siječnja 2021. na području Policijske uprave šibensko-kninske evidentirano je 47 prometnih nesreća (71 u siječnju 2020.) od kojih 30 sa materijalnom štetom (57 u siječnju 2020.) i 17 sa ozlijeđenim osobama (14 u siječnju 2020.), a nije bilo smrtno stradalih osoba. Iako je smanjen broj prometnih nesreća povećan je broj onih s ozlijeđenim osobama. U ovih 17 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama ukupno je 21 osoba ozlijeđena i to njih 6 teže, a 15 lakše.

Analizirajući uzroke ovih 17 prometnih nesreća za svih 17 je uzrok ljudski faktor i to zbog neprilagođene i nepropisne brzine kretanja – 9, nepoštivanje prednosti prolaza – 5, nepropisno kretanje po kolniku, nepropisno pretjecanje i nepropisno skretanje – po jedan.

Osim toga, u siječnju 2021. evidentirano je 8 prometnih nesreća koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola (4 sa ozlijeđenim osobama), zatim 10 prometnih nesreća koje su izazvali mladi vozači (3 s ozlijeđenim osobama) te 2 prometne nesreće mladih pod utjecajem alkohola (1 s ozlijeđenim osobama).

Bitno je napomenuti da je tijekom 2020. evidentiran 621 vozač koji je upravljao pod utjecajem alkohola kao i 80 vozača koji su odbili ovakvo testiranje, što upućuje na činjenicu da i pored čestih i ciljanih preventivno-represivnih akcija i upozorenja, bilježimo znatan broj vozača koji pod utjecajem alkohola upravljaju vozilima.

– Apeliramo na poštivanje prometnih propisa, a posebno kroz ograničenja brzine, da se ne upravlja vozilom ako je vozač pod utjecajem alkohola ili droga, da se koriste sigurnosni pojasevi  i zaštitne kacige, te da se ne koriste mobilni telefoni tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu – poručuju iz policije.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 26 veljače, 2021 11:11