Primoštenska čipka na Međunarodnom festivalu u Lepoglavi

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 3 listopada, 2016 20:04

Primoštenska čipka na Međunarodnom festivalu u Lepoglavi

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi jedan je od najvažnijih takvih manifestacija u Europi. Da je važan, zanimljiv i vrhunski organiziran dokazuje činjenica da ove godine slavi svoju dvadesetu godišnjicu postojanja. Na Festivalu se svake godine okupljaju čipkarice i čipkari iz cijele Hrvatske i mnogih drugih europskih zemalja, kao i mnogobrojni etnolozi i ostali stručnjaci koji proučavaju, promoviraju i rade na zaštiti čipke. Ove godine zemlja partner bila je Belgija.

01-Dio-izložbe1

U ovako uglednom društvu ove se godine, po prvi put, našla i naša udruga „Pekljica“. Bila nam je čast sudjelovati na Festivalu i promovirati naše mjesto i našu čipku, o kojoj se još uvijek ne zna puno. Naš izložbeni kutak izgledao je jako lijepo, jer smo izložili nekoliko opleća, peča, košuljaka i dvadesetak detalja sa starih opleća. Svaka čipka prezentirana na Festivalu, a bilo ih je jako puno, zasebna je i predivna, pa tako i naša. Za vrijeme trajanja Festivala od 22. do 25. rujna domaćih i stranih posjetitelja bilo je mnogo i skoro svi su bili iznenađeni time da Primošten baštini čipku i da se tradicija šivanja čipke već nekoliko godina obnavlja.

04-Lepoglavska-čipka-na-batiće1

Uz prezentaciju čipke, na Festivalu je bilo stručnih predavanja, kulturnih i zabavnih događanja, a najvažnije od svega puno druženja i novih prijateljstava. Suvišno je spominjati da ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nam Općina i Načelnik nisu osigurali sredstva za putovanje, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujemo. Moto ovogodišnjeg Festivala „Nitima čipke povezani“ govori sve!

03-Rad-estonskog-čipkara,-čipka-na-batiće1

Foto:Pekljice

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 3 listopada, 2016 20:04