Primoštenski vinogradar na meti: lopovi odnijeli pocinčane kolce

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 2 kolovoza, 2014 10:58

Primoštenski vinogradar na meti: lopovi odnijeli pocinčane kolce

U vinogorju Suha punta, poznatog enologa dr. Lea Gracina, ovih je dana ukradeno petnaestak pocinčanih kolaca vrijednih desetak tisuća kuna. Stvarna je šteta puno veća jer su kradljivci metala, da bi izvukli kolce, presjekli i žice pa je dio loza popadao na zemlju i polomio se.

 

– Šteta je puno veća od vrijednosti kolaca. Loze se, na žalost, polome i u padanju i ponovnom podizanju. Izvijestili smo policiju, obavljen je očevid, a prema preporuci policajaca, vinogradari bi trebali obratiti pozornost na sva nepoznata vozila i ljude koji se motaju oko vinograda i policiji obavezno dojaviti sumnjive registracije – rekao nam je Lado Skorin, poslovni partner dr. Gracina.

Primoštenska Udruga vinogradara i maslinara upozorava na sve češće krađe po primoštenskim vinogradima. Lovci na metal kradu sve na što naiđu. Osim kolaca, krade se alat i posude za navodnjavanje, a prije koji mjesec upozorili su javnost na dosad neviđenu krađu kamena.

Drski lopovi uništili su desetke metara suhozida, koji se inače nalaze u evidenciji zemljišnih parcela u RH ili ARKOD pregledniku kako bi poljoprivrednici na lakši i jednostavniji način dobili potporu i novac za obnovu suhozida iz fondova EU-a.

Prošle se godine u zaštićenom vinogorju Bucavac nemilice kralo grožđe, i to na kašete. Kradljivci su nadirali sa svih strana: s kopna i mora, pa su vinogradari morali postaviti fizičke zapreke i stražare.

Ministarstvo kulture proglasilo je Bucavac kulturnim dobrom Republike Hrvatske, točnije kultiviranim agrarnim krajolikom, što je najviši stupanj zaštite u toj kategoriji. Na 18,3 hektara vinogorja na Bucavcu može se uzgajati samo vinova loza sorte babić, trsovi se sade isključivo u vlačice opasane suhozidima, a vlačice moraju činiti tirade do mora.

Podrazumijeva se isključivo ekološka i ručna obrda proizvodnja s malim prinosima, ali visoke kvalitete. Jedna loza, posebice stara, daje samo kilogram grožđa i onda ti ga, nakon prolivenih litara znoja, odnese drski kradljivac u luksuznoj jahti!

Iako su sve krađe, kaže predsjednik Udruge Ante Gracin, prijavljene policiji, ni jedan kradljivac još nije otkriven. Za policiju je to očito krađa male vrijednosti pa policija ne traži otiske prstiju niti se na teren šalju ekipe forenzičara, stoga iz Udruge poručuju da ponovno organiziraju vlastite stražarske ekipe.

Izvor: Slobodna Dalmacija

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 2 kolovoza, 2014 10:58