Primoštensko Općinsko vijeće odlučilo je da svečanu sjednicu održe u ruševinama hotela “Raduča”

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus veljača 16, 2015 17:52

Primoštensko Općinsko vijeće odlučilo je da svečanu sjednicu održe u ruševinama hotela “Raduča”

Primoštensko Općinsko vijeće odlučilo je da svečanu sjednicu i domjenak u povodu Dana općine 10. svibnja i 50. godišnjice primoštenskog turizma održe u ruševinama hotela “Raduča”. Na proslavu će pozvati premijera Zorana Milanovića, sadašnju ministarsku ekipu, šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, ali i bivše ministre, na čelu sa Slavkom Linićem, koji je 2001. godine odobrio privatizaciju.

Istaknuto mjesto među gostima imat će i svi bivši predsjednici Hrvatskog fonda za privazaciju koji nisu nadzirali provedbu privatizacijskog ugovora, a posebnu pozivnicu dobit će bivši ministar Božidar Kalmeta.

raduča

Foto:Luigi Shkreli

Gosti moraju doći u svečanim odorama: žene u večernjim haljinama, muškarci u smokinzima, a u pozivnicama će još biti navedeno upozorenje da u ruševnom zdanju pripaze na vlastitu sigurnost. To je još jedan pokušaj da se, ističe primoštenski načelnik Stipe Petrina, upozori javnost na jednu od najlošijih i najtužnijih privatizacijskih priča u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Raduča

Foto:Luigi Shkreli

– U subotu ujutro mađarski vlasnik odobrio nam je korištenje objekta. Izrazio je želju da i on dobije pozivnicu kako bi za privatizacijski neuspjeh prozvao hrvatske vlade.

Vlasnik odobrio korištenje 

Dobra je to prilika da na ruševinama konačno doznamo tko je krivac za privatizacijsku pljačku i neuspjeh: jesu li to hrvatske vlade ili Mađari. Ja samo znam da lokalna samouprava nije prodavala ni privatizirala “Primošten” d.d., niti nadgledala provedbu ugovora. Mi smo samo žrtve.

Žalosno je da prvi primoštenski hotel visoke A-kategorije s 350 kreveta, izgrađen još davne 1965. godine, danas, 14 godina nakon privatizacije, ima samo zidove i krov koji prokišnjava, da nema zatvore. Ruševina je i nekad luksuzni nudistički biser s 750 kreveta “Marina lučica”, izgrađen šest godina kasnije. Tih godina Primošten je bio svjetska destinacija s najviše hotelskih postelja po stanovniku. Na jednog Primoštenca imali smo dva hotelska kreveta visoke A-kategorije, što danas odgovara standardu od pet zvjezdica – kaže Petrina.

Podsjetimo, Fond za privatizaciju 2001. godine mađarskim je vlasnicima prodao primoštensku hotelsku kuću za nešto više od milijun kuna, ali ih je ugovorom obvezao na višemilijunska ulaganja u roku od tri godine.

Mađari ni po jednoj osnovi nisu ispoštovali ugovorene obveze, dva su hotela ruševine, radnici su završili na burzi, a usprkos zabrani iz ugovora i iz dva aneksa ugovora, otuđeni su dijelovi iz privatizacijskog paketa. Ono što je ostalo opterećeno je hipotekarnim kreditima teškima desetke milijuna eura.

 

Općina kao dodatni jamac za kredite

Općinsko vijeće je koncem prošle godine odlučilo Primoštencima predložiti ulaganje u vlastito dioničarsko hotelsko poduzeće u vrijednosti od oko 25 milijuna eura. Općina se u ovome modelu javno-privatnog partnerstva pojavljuje kao idejni začetnik i dodatni jamac za kredite koje bi građani dizali kod investicijskih banaka. Prema odluci općinskog parlamenta, o dodatnom jamstvu odlučit će građani općine Primošten na referendumu.

Izvor:Šibenik.in

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus veljača 16, 2015 17:52