FOTO/VIDEO: Pripreme za Užance 2014 – Podgreben

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 30 svibnja, 2014 11:44

FOTO/VIDEO: Pripreme za Užance 2014 – Podgreben

Izvještaj br. 2 od  29.05.2014. 

 

Ooo  Bože fala ti…. da nan  nisi daždija……a počelo je bilo strašiti….Ma ipak smo se okupili u Podgrebenu u veliškom broju,  uz svesrdu podršku, kako glason, a tako i nogama i rukama naših folkloraša i klapaša.   Pa kako i nebi ka su KRIŽI (SPASOVO) . Ujutro je pop(velečasni Jakiša) blagoslovija naše obitelji,  a popodne smo se skupili po staron dobron običaju…  svi na  jaguštinovo guvno. A je bilo veselo… skakalo se na konop,  igrala se hlencavica, opet je bilo i praćke i krpenjače… a bilo je i zbijanja već rasparanih „vankazbijenih“ J. Balala se šuljavica, seljančica , kolo po starinsku,  ka u stara  vrimena , i napivali smo  se  „sve u šesnajest“  . A kakva bi to bila fešta da nismo na kraju svi za sto… malo sira i pršuta.. fritule, kolača, po koja piva ili čaša vina … pa udri…  onu uporni i do ponoć.

Prije se znalo reći: „ Križi mliko prikriži“ U prijevodu: nema više zelene trave za ovce, pa ni sir koji se tada počinja više nije lip. A u Pogrebenu već par godina nema ni ovac ni ovčjeg sira.

 

Sljedeći, ovi put radni  skup Podgrebljana je  07.06. 2014 u 17  do 21 sat. Pokušat ćemo očistiti Podgreben od krupnijeg otpada, i popilati smriče i rašelje uz cestu. Ako ima dobrovoljaca za običan fizički rad, dobro došli….uz rad garantiramo i  dobru zabavu……

A sve to za UŽANCE——da se ne zaboravi.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 30 svibnja, 2014 11:44