Pripremite se za obilne kiše, oluje i štete!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 rujna, 2014 11:51

Pripremite se za obilne kiše, oluje i štete!

Obilna kiša i do 100 litara!

Stranice Meteoalarma izdale su za sutra narančasto, drugo najviše upozorenje na obline kiše za sjeverni Jadran, osobito za riječko područje.

Kako u svojem Meteokutku najavljuje glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula više nije u pitanju ‘hoće li pasti’ kiša, nego gdje će, kada i koliko?! Uzastopni izračuni različitih kompjutorskim modela atmosfere, ističe, prilično su jedinstveni u prognozi relativno velike količine oborine u kratkom vremenskom razdoblju, već od sutra u mnogim mjestima zapadne Hrvatske, poglavito na sjevernom Jadranu, uključujući i unutrašnjost Istre te u Gorski kotar i i Liku, a u većini ostalih krajeva tijekom četvrtka i petka, prenosiTportal.

Primošten-nevera5

Vakula upozorava da će u mnogim mjestima pasti više od 50 litara kiše po četvornome metru, a na Jadranu i područjima uz njega – u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te Gorskom kotaru i Lici, nerijetko i više od 100 litara! Najmanje će oborine biti na istoku zemlje mada se ni ondje ne smije sasvim isključiti mogućnost za lokalno izraženija nevremena.

Ciklona koja stiže ponovno će nam donijeti pojave kakvih smo ovoga ljeta imali napretek – jake i olujne udare vjetra, velike količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju te tuče, pa i pijavice.

Vrijeme dalmacija

Na većem dijelu Jadrana tijekom četvrtka će biti jakog pa i olujnog juga, a na južnom dijelu još i u petak. Valja upozoriti i na veliku vjerojatnost kratkotrajnog, ali mnogima neugodno jakog jugozapadnog vjetra na sjevernom Jadranu u četvrtak, nakon kojeg će mjestimice biti i jakih, gdjegod vjerojatno i olujnih udara bure. S novim nevremenom, nažalost, ponovno će biti i nevolja i novih materijalnih šteta.

Izvor: Šibenik.in

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 rujna, 2014 11:51