Proglašeni šampioni Sabatine

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 studenoga, 2017 19:49

Proglašeni šampioni Sabatine

Završnog dana tradicionalne, međunarodne Sabatine 2017. koja se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović održavala u primoštenskom hotelu „Zora“ proglašeni su šampion i uručena su priznanja za kvalitetu i izglad buteljiranih proizvoda.

Šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina i najbolje ocijenjeno vino i šampion Sabatine 2017 je TRAMINAC izborna berba prosušnih bobica 2015. OPG ĐURINSKI Kupljenovo.

– Kvaliteta prozvoda je najbitnija. Izabrao sam proizvodnju koja traži puno truda mene i čitave moje obitelji. Proizvodnja je relativno mala, još se borimo za tržište – rekao nam je nakon uručenja nagrade Stjepa Đurinski.

Veliki pehar i šampionsku nagradu za crna suha i polusuha vina pripalo je vinu VILIN PLES CUVÉE 2015.; VINOGRADARSTVO I VINARSTVO CRVIK d.o.o. Komaji , šampion bijelih suhih i polusuhih vina je MALVAZIJA 2015. VINA FERENAC ĐULIO Vižinada.

Šampion grupe Pošipa je POŠIP MARKO POLO 2016. POŠIP, poljoprivredna zadruga Čara s otoka Korčule, dok je šampion grupe Plavaca DINGAČ berba 2012 MATUŠKO VINA d.o.o. Potomje.

Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je liker od rogača ili ROGAČ LIKER; NATURA ANTUNOVIĆ iz Orebića.

Za izgled proizvoda šampionsku titulu vino NAVIS MYSTERIUM AMFORA 2012. EDIVO d.o.o.. Janjina.

Na završnoj večeri Sabatine rekordne po broju uzorka, čak 420, podijeljene su još brojne zlatne, srebrne i brončane medalje i plakete za kvalitena vina i žestoka alkoholna pića. Nagrade su dobili i inozemni sudionici Sabatine – vinari iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Pored Ministarstva poljoprivrede, Ministrarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, te Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, pokroviteljica ovogodišnje Sabatine bila je i eurozastupnica Marijana Petir koja je šampione autohtonih sorti pošip i dingač nagradila putovanjem u Bruxelles.

– Na političarima je da vinarima i vinogradarima omoguće normalan rad, smanjenje administracije i da europska vinska omotnica od 57 milijuna eura bude iskorištena znatno više od bijednih 11 posto – istaknula je Marijana Petir.

Na Sabatini je oko 500 vinara moglo razgledati sajam vinogradarstva i vinarstva, burzu i izložbu vina i proizvoda od grožđa i vina, održan je znanstveno-stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Stručni skup Savjetodavne službe, te panel parlamentarne eurozastupnice Marijane Petir

Sudionici Sabatine obišli su vinogorja Bucavac, podrume OPG Radoslava Županovića, etno selo Jurlinovi dvori i Poljoprivrednu zadrgu Primošten burni.

Kompletan popis nagrađenih pogledajte na stranici: Slobodna Dalmacija

Text:  V. Stočić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 studenoga, 2017 19:49