PROMJENE NA VIDIKU: Nakon izražene ljetne vrućine, u drugom dijelu tjedna ponegdje izraženo nevrijeme

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 13 lipnja, 2017 10:55

PROMJENE NA VIDIKU: Nakon izražene ljetne vrućine, u drugom dijelu tjedna ponegdje izraženo nevrijeme

U dosadašnjem tijeku lipnja većinom nas je pratilo stabilno ranoljetno vrijeme. Tako je bilo u ponedjeljak. Diljem Dalmacije zabilježen su visoke temperature zraka, a u Split, Kninu i Hvaru izmjereno je vrućih 30 Celzijevih stupnjeva. Vrlo toplo i vruće vrijeme pogoduje grijanju mora pa su mu površinske temperature na našem dijelu Jadrana ponegdje i do 24°C – piše Dalmacijadanas.hr

U nastavku tjedna većinom će biti sunčano. Ipak, dva prodora donijet će prolazno kišu i osvježenje, a ponegdje je moguće i izraženo grmljavinsko nevrijeme s tučom.

U utorak će i dalje biti stabilno i pretežno vedro. Popodne će u zaobalju ponegdje biti umjerenog razvoja naoblake, samo je u zaleđu Kvarnera moguć slab i prolazan pljusak. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 11 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31°C.

Srijeda donosi nešto promjenjivije vrijeme. Bit će djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Već od jutra na sjevernom Jadranu će lokalno biti pljuskova i grmljavine, ponegdje se ne isključuje mogućnost jačeg nevremena. U drugom dijelu dana grmljavinske nestabilnosti moguće su i u Dalmaciji, uglavnom u Zagori. Kasno navečer grmljavinski pljuskovi će Dalmaciji prići s mora. Noć će biti većinom tiha, ujutro će na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena bura i tramontana, u Dalmaciji slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Kasno navečer na moru sjeverne Dalmacije, za vrijeme prolaska fronte, može biti jakih, pa i olujnih udara vjetra sa zapada i sjeverozapada. Bit će značajno toplije od normale za dio godine. U mnogim predjelima minimalne temperature zraka neće padati ispod 20 stupnjeva. Najviše dnevne temperature od 27 do čak 33°C!

U četvrtak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U noći će još mjestimične kiše, pljuskova i grmljavine biti u Dalmaciji, a ponegdje je moguće prolazno jače nevrijeme s tučom. Od jutra posvuda sunčanije. Popodne su u zaobalju mogući grmljavinski pljuskovi. Ujutro će puhati slaba do umjerena tramontana, popodne većinom slab jugozapadnjak. Jutro toplo, najviše dnevne temperature većinom od 27 do 31°C.

U petak promjenjivo. Već su ujutro na sjevernom Jadranu mogući neverini, lokalno i jače grmljavinsko nevrijeme. U Dalmaciji djelomično sunčano uz porast naoblake u drugom dijelu dana kada su i tamo moguće mjestimične nevere. Noću tiho. Danju će zapuhati slab jugozapadnjak. Sredinom dana na sjevernom Jadranu može biti jakih udara tramontane, prema kraju dana će se širiti na Dalmaciju. Zadržat će se vrlo toplo, u dijelu Dalmacije i vruće. Pad temperature zraka prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, prema večeri će se proširiti i na Dalmaciju.

U subotu pretežno sunčano. Puhat će umjerena bura, ponegdje s jakim udarima. Bit će malo svježije, već od jutra. Najviše dnevne temperature većinom od 25 do 30°C.

U nedjelju pretežno vedro. Ujutro će povremeno biti jakih udara tramontane, slabit će popodne i navečer. Jutro malo hladnije, u Zagori ponegdje i ispod 10°C. Danju vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 24 do 29°C.

Izvor:Dalmacijadanas.hr/Rade Popadić
Foto:Ivan Huljev

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 13 lipnja, 2017 10:55