Radionica kulturnih aktivnosti-“Kako ošla tako došla” – 29.03. u 19h

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 29 ožujka, 2021 10:22

Radionica kulturnih aktivnosti-“Kako ošla tako došla” – 29.03. u 19h

Povijest kaže da se u razdoblju od 1820. do 1970. godine u Ameriku uselilo više od 60 milijuna ljudi. Ta milijunska migracija naziva se i modernom seobom naroda.

Iseljavanje iz Hrvatske započelo je iz Dalmacije, odlazak je bio potaknut siromaštvom, a po prirodi seobe, dalmatinski iseljenici spadali su u one privremene. To znači da se rijetko koji seli u svijet s namjerom da ondje zauvijek i ostane, prvi plan je uvijek riješiti egzistencijalno pitanje i vratiti se u rodno selo.

Ameriku su zvali Merika, maštajući o njoj kao o obećanoj zemlji, svojevrsnom El Doradu, zemlji zlata. Nažalost, okolnosti nisu uvijek bile satkane od zlata. Svatko je sa sobom nosio svoju sudbinu, a mi ćemo večeras pogledati video uradak Udruge Krč: „Kako ošla, tako došla“.

Priča je temeljena na istinitom događaju i govori o sudbini jedne naše žene koja se uputila u daleki svit, nadajući se da će ondje pronaći bolji život. Možda je to bila suša, glad i opustošeni vinogradi, možda i prirodna ljudska radoznalost za novim krajevima i spoznajama, u svakom slučaju, ona je otišla, da bi se ubrzo i vratila.

Na radionici će nam članovi Krča ispričati kako snimaju svoje video isječke, kako se pripremaju, koju poruku žele poslati, koji dio naše prošlosti žele sačuvati.

Čut ćemo i zašto se ta naša vratila u Selo i šta joj se bidnoj dogodilo.
Ispitat ćemo vas i par starih primoštenskih riječi iz Primoštenskog slovara, jer to je bio jazik kojim su tada govorili.
A kako kod nas ne fali ironije i sarkazma, znate li koja je primoštenska uzrečica za one koji odu, pa se vrate natrag kući svojoj?
A? Ne znate?
Dođite večeras na onlajn druženje, poslušajte lipe priče iz povijesti našega Sela, nasmijte se s našim glumcima iz Krča i zapivajte!
Radionicu moderira Sandra Bolanča

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/84696081613?pwd=bFY2L3dTTnZaVElxZ1haT0o2Wm4yZz09

Meeting ID: 846 9608 1613
Passcode: 030459

Ponedjeljak, 29.03. u 19h

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 29 ožujka, 2021 10:22