Ribarima od 2016. gorivo bez trošarina

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 31 listopada, 2015 20:57

Ribarima od 2016. gorivo bez trošarina

Od nove godine, gorivo koje koriste ribari u svome radu bit će oslobođeno trošarina! Napokon, rekli bismo, jer taj zahtjev ribarski predstavnici dugi niz godina uzaludno iznose pred razne Vlade, da bi ih napokon čula ova Milanovićeva, pri kraju mandata.

Tu je vijest – koja znači veću konkurentnost domaćeg ribarskog sektora, na konferenciji za novinare dvadesetih, jubilarnih susreta ribara Hrvatske obrtničke komore održanih u šibenskom hotelskom naselju “Solaris“ u četvrtak i petak – objavio Mato Oberan, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu.

Presica je bila upriličena u stanci nakon prijepodnevnog radnog dijela zadnjeg dana ovogodišnjih susreta s dvjesto sudionika, kojima je pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, te su na pitanja novinara odgovarali i ministar Tihomir Jakovina, kao i Ante Mišura, pomoćnik ministra i ravnatelj Uprave za ribarstvo.

Premda je odnose i suradnju s državnom upravom nazvao gotovo idiličnima, Mato Oberan upozorio je na neprekidne probleme ribara, poput nezadovoljavajuće obalne infrastrukture namijenjene iskrcaju ribe, te će u zaključcima s ovogodišnjih Susreta ribara biti i zahtjev da se u novom Pomorskom zakoniku odredi pravilnikposebno za ribarska plovila i specifičnu djelatnost kojoj služe, a ne da ih se i dalje stavlja u isti koš s trgovačkim ili putničkim brodovima.

Pored klimatskih promjena koje, prema Oberanu, nedvojbeno sve više utječu na količine i ponašanje ribe, takve zakonodavne nedorečenosti ribarima dodatno otežavaju poslovanje. No, svjesni su, naglasio je njihov predstavnik u HOK-u, da se neki problemi ne mogu riješiti preko noći, te će za postizanje još nekih pogodnosti koje bi im olakšale rad trebati pričekati još neko vrijeme.

Nakon prvog provedenog natječaja za scraping, za što je Hrvatska povukla pet milijuna eura europskog novca, ministar Jakovina najavio je u najskorije vrijeme i drugi krug provođenja ove mjere s ciljem da se obeštete ribari koji žele napustiti posao.

– S time se smanjuje ribolovni napor, a onima koji ostaju u ribarstvu omogućuje da postanu konkurentniji. Čekamo odluku Europske komisije za drugi krug tzv. scrapinga, nakon što je u prvom navratu izdano osamnaest odluka, od ukupno 50 ribara koji su se prijavili na natječaj. Sedamnaest njih trajno je izašlo iz ribarstva, plovila su uništena u rezalištu, a jedan brod je prenamijenio djelatnost – kazao je Jakovina.

Na pitanje o jednoj od najvrućih tema domaćeg ribarstva, a to je najava Europske komisije da ribolov na malu plavu ribu u sjevernom Jadranu smanji za pedeset, šezdeset posto, Ante Mišura odgovorio je da plan Europske komisije o tome još uvijek nije donesen, a procedura će potrajati barem još dvije godine. U svakom slučaju, Hrvatska radi sve da argumentirano dokaže da za smanjenje ribolova u toliko drastičnom obujmu nema mjesta.

– Ne možemo na to pristati, jer bi to zapravo bio kraj naše plivaričarske flote. No, u pitanje bi došla i prerađivačka industrija, koja se u nas zasniva upravo na maloj plavoj ribi, kao i uzgoj tuna, a to ne možemo dopustiti – odrješit je Mišura. Izvijestio je da su hrvatski oceanografi u stalnom kontaktu na tehničkim sastancima s kolegama iz posebne znanstvene komisije EK, a domaći znanstvenici stalno prate i stanje male plave ribe u našim vodama.

U svakom slučaju, možemo znanstvenim argumentima oboriti zahtjev EK za tolikim smanjenjem ribolova, bude li tako sročen, a u suradnji s Italijom i Slovenijom izradili smo studiju u kojoj se dokazuje kako je za EK sporna visina mreža plivarica u jadranskom ribolovu na sitnu plavu ribu opravdana – zaključio je Mišura.

BRANIMIR PERIŠ
 
 
 
 
A
Slobodna Dalmacija
PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 31 listopada, 2015 20:57