Rujan 2015. godine je bio najtopliji rujan na Zemlji u znanoj povijesti

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 listopada, 2015 16:30

Rujan  2015. godine je  bio najtopliji rujan na Zemlji u znanoj povijesti

Rujan  2015. godine je  bio najtopliji rujan na Zemlji u znanoj povijesti. Podatke je u svom redovitom mjesečnom izvješću  objavila  Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Nakon veljače, ožujka, svibnja, lipnja,  srpnja i  kolovoza rujan  je već sedmi   ovogodišnji mjesec koji je na Zemlji rekordno topao. Temperaturno oodstupanje od prosjeka  (+0.90°C)  je za ovogodišnji rujan  najveće mjesečno temperaturno odstupanje zabilježeno u proteklih 1629 mjeseci, tj. od siječnja 1880. godine, od kada postoje temperaturni podaci na globalnoj razini.

Nakon ovogodišnjeg rujna, drugo najveće mjesečno temperaturno odstupanje od prosjeka (+0.89°C)  je zabilježeno u tri ovogodišnja mjeseca ( kolovozu, ožujku i veljači) te siječnju 2007. godine.  Među prvih deset mjeseci s najvećim temperaturnim odstupanjem od globalnog mjesečnog prosjeka samo jedan mjesec nije iz 21. stoljeća. To je bila veljača iz 1998. godine koja je bila za 0.86°C toplija od globalnog mjesečnog prosjeka za veljaču.  Među prvih deset najtoplijih mjeseci (od 1880. godine) prema kriteriju najvećeg temperaturnog odstupanja od prosjeka čak je njih šest iz 2015. godine. Uz spomenute mjesece tu su još i ovogodišnji lipanj (+0.87°C) i svibanj (+0.85°C).

Prije detaljnije analize podataka za protekli mjesec istaknimo i da je NOAA objavila da je prvih devet  mjeseci 2015. godine  najtoplije takvo razdoblje u znanoj povijesti Zemlje.

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana u rujnu 2015. godine je bila  za 0.90 °C veća od temperaturnog prosjeka za kolovoz  za 20. stoljeće, a on iznosi 15.0°C.  Do ove godine najtopliji je bio rujan iz 2014. godine s temperaturnim odstupanjem od 0.78°C.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u kolovozu  bila  za  1.16  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće što je također rekord za mjesec rujan. Rekordna toplina u rujnu je zabilježena na području sjeveroistočne Afrike i Bliskog istoka, dijelovima jugoistočne Azije, na većem dijelu sjeverne polovice Južne Amerike te na dijelu središnjeg i istočnog područja Sjeverne Amerike.   Hladnije od prosjeka je bilo na Aljasci, krajnjem zapadu  Kanade te u središnjoj Aziji.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u rujnu  2015.   je bila najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.81 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 16.2 °C. Rekordna ili znatno iznadprosječna  površinska temperatura oceana je zabilježena na središnjem dijelu ekvatorijalnog Pacifika kao posljedica daljnjeg jačanja klimatskog fenomena El-Nino

Najveći dio svjetskih oceana je u rujnu bio iznadprosječno topao.  I dalje je dio Atlantika južno od Grenlanda znatno hladniji od prosjeka. Hladnije su vode na sjeverozapadu Pacifika kao i oceanske vode oko krajnjeg juga Južne Amerike. Manja površina oceana u blizini Antarktike je u rujnu bila rekordno hladna.

Na Sjevernoj polutci rujan   je sa temperaturnim odstupanjem od  +1.12 °C  također  bio    rekordno  topli   rujan . Rekordna toplina je zabilježena i na kopnenim i na oceanskim površinama Sjeverne polutke.

I na Južnoj polutci rujan (prvi mjesec klimatološkog proljeća)  je  sa temperaturnim odstupanjem od  +0.68 °C bio   drugi najtopliji  rujan.  Temperatura oceana je i na Južnoj polutci bila  rekordno visoka u rujnu, a na kopnu je bila peta najveća za mjesec rujan.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u rujnu  2015. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

Izvor:Crometeo.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 listopada, 2015 16:30