Sandra Barešin napisala je bajku o maloj primoštenskoj čipkarici

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 5 listopada, 2018 13:25

Sandra Barešin napisala je bajku o maloj primoštenskoj čipkarici

Šibenčanka Sandra Barešin, etnologinja i kustosica u Muzeju betinske drvene brodogradnje i ilustratorica Koviljka Biljaković rade na zajedničkom projektu bajke o maloj primoštenskoj čipkarici. O primoštenskoj čipki ne zna se puno, kaže Sandra, pa joj je želja da djeci od malih nogu približi to umijeće.

– Ljubav prema čipki nastala je kad sam počela bilježiti stvari koje primoštenske čipkarice Pekljice rade na svojim tjednim okupljanjima. Čipka je ručni rad koji se radi s velikom preciznošću i potrebno je jako puno vremena da se napravi samo jedan komadić koji se kasnije aplicira na košulju ili rubac primoštenske narodne nošnje, a u suvremenom kontekstu stavlja se i na torbice, nakit, košulje – govori Sandra iza koje je već nekoliko predavanja u šibenskoj knjižnici na temu vila, vještica i vampira koji zauzimaju značajno mjesto u narodnoj predaji, potpredsjednica je udruge etnologa i antropologa Antropop, a gostovala je i u emisiji Krešimira Miška ‘Na rubu znanosti’.

O primoštenskoj čipki ne zna se toliko puno, pa nam je želja da djeci od malih nogu približimo to umijeće na jedan, pedagoški, jednostavan i šarolik način, dodaje.

Etnologinja Sandra i ilustratorica Koviljka zajedno su već radile na Priručniku primoštenskog čipkarstva, a bajka o maloj čipkarici iz Primoštena i njezinoj ljubavi prema tradicijskom znanju koju je Koviljka ilustrirala, njihov je novi projekt.

– Priča prati malu čipkaricu koja sanja da je cijeli Primošten obučen u čipku. Od svoje majke i bake uči o šivanoj čipki, postane učiteljica i uči nove naraštaje tom divnom zanatu – priča šibenska etnologinja i kustosica.

Bajku će prijaviti na neki od natječaja Ministarstva kulture kako bi je tiskali i kako bi to izdanje uveseljavalo i djecu i odrasle te na taj način još više promoviralo Primošten i šivanu čipku.

 

Izvor: Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 5 listopada, 2018 13:25
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*