Šibenska bolnica nije među 33 kojima je prekinuta opskrba lijekovima

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 21 listopada, 2020 09:36

Šibenska bolnica nije među 33 kojima je prekinuta opskrba lijekovima

Zbog 500 milijuna kuna dospjelih dugovanja bolnica prema veledrogerijama, danas je prekinuta opskrba lijekovima za 33 bolnice u Hrvatskoj, ali među njima nije OB Šibenik – javlja Šibenik.in

– Preko 80 posto bolnica danas nažalost ne može dobiti lijekove, prekinuli smo opskrbu za 33 bolnice u Hrvatskoj, bili smo prisiljeni – rekao je predsjednik Uprave Oktal Pharme, jedne od 4 nacionalne veledrogerije, Ivan Klobučar za N1.

OB Šibenik nije među tim bolnicama, potvrdila je za ŠibenikIN ravnateljica Sanja Jakelić.

– Nismo među njima, na sreću. Obustava je išla prema onim bolnicama koje imaju ročnost plaćanja od 365 dana, mi imamo manje od toga pa nismo u kritičnoj kategoriji, isporuka ide normalno, a mi svoje račune plaćamo – kazala nam je ravnateljica.

Veledrogerije kažu da su prisiljene na ovaj potez jer imaju 500 milijuna dospjelih dugovanja samo u bolnicama. Dodatni problem je da je u zadnja 2 mjeseca novih 700 milijuna duga ljekarni prema veledrogerijama.

Kaže kako niz sastanaka imaju već nekoliko godina, ali se ne miču s mrtve točke.

– Novi dugovi s nama nemaju nikakve veze. Naš premijer je rekao da se dugovi moraju platiti. Ovo je za nas katastrofalna odluka, ali jedina moguća, mi živimo od prodaje lijekova – dodao je Ivan Klobučar.

Došli su do točke, ističe, kada je njima upitno hoće li dobiti plaće. Ovo je profesionalna odluka, kaže, imaju preko 750 zaposlenih. Oktal Pharma radi u 5 država i prije svega, objašnjava, moraju brinuti za radnike i opstanak firme.

Naveo je i kako je moguće da ljekarne ostanu bez lijekova.
-Ovdje treba upucati novac i riješiti dug, ovo nije pregovaračka taktika, ni sami nećemo moći dobivati lijekove. Trebamo rješavati svoje dugove, to je i premijer jučer izjavio – poručio je predsjednik Uprave Oktal Pharme.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 21 listopada, 2020 09:36