Slušalice u ušima i pričanje na mobitel bicikliste će ‘koštati’ 500 kuna

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 kolovoza, 2014 13:38

Slušalice u ušima i pričanje na mobitel bicikliste će ‘koštati’ 500 kuna

Tristo kuna kazne slijedi i za svaki propust obavještavanja ostalih sudionika o namjeri kretanja.

Od 5. kolovoza biciklisti uočeni sa slušalicama u ušima i oni koji razgovaraju na mobitel tijekom vožnje bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna, piše Večernji.

No nije to jedino zbog čega biciklisti mogu biti kažnjeni.  Kaznu od 300 kuna dobit će provoza li senogostupom.

Dok vozači motornih vozila moraju položiti vozački ispit, biciklisti su oslobođeni te obveze, no to ne znači da ne moraju poznavati Zakon o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama.

Tristo kuna kazne slijedi za svaki propust obavještavanja ostalih sudionika o namjeri kretanja. Znači, pri skretanju je nužno rukom pokazati prema smjeru kojim se namjerava nastaviti, jednako kao što vozači motornih vozila moraju koristiti “žmigavce”.

Obvezan je smjer desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traci ili stazi uređenoj i obilježenoj za dvosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili staze u smjeru kretanja. Vozač je dužan kretati se obilježenim prometnim trakom koji se proteže uz desni rub kolnika, a ako trak nije obilježen, dužan je vozilo u kretanju držati što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da – s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete prometa te na stanje i osobine ceste – ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti. Inače, opet 300 kuna kazne.

Zbog telefoniranja i pisanja poruka uskoro bi mogli biti kažnjeni i pješaci.

Biciklijada_Primosten_2014_4222

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 kolovoza, 2014 13:38