‘Sprovod‘ pred Vladom: Prosvjed zbog neobnovljenih hotela Marina lučica i Raduča i zatvaranja jedinog hotela Zora

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 rujna, 2023 11:06

‘Sprovod‘ pred Vladom: Prosvjed zbog neobnovljenih hotela Marina lučica i Raduča i zatvaranja jedinog hotela Zora

PIŠE VEDRANA STOČIĆ/Slobodna Dalmacija

 

S nekoliko autobusa Primoštenci danas rano ujutro krenuli su za Zagreb kako bi prosvjedovali pred Vladom RH, Hrvatskim saborom i DORH-om. Uprave te institucije krive što su i 21 godinu nakon privatizacije hoteli “Marina Lučica” i “Raduča” jezive ruševine, a hotel “Zora”, koji je jedini bio u funkciji, zatvoren je.

Prosvjed je organiziran u formi sahrane uz Puhački orkestar Primošten, a sahranit će, kažu, trule birokratske strukture. Pridružit će im se i Primoštenci koji žive i rade u Zagrebu.

Prije devet dana Općina Primošten i primoštenski načelnik Stipe Petrina uputili su javni poziv građanima Primoštena da im se pridruže u velikom prosvjedu Primoštenaca koji će se održati u Zagrebu u četvrtak, i to u 12 sati, ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a u 13 ispred Vlade RH i Hrvatskog sabora.

UZALUDNI POKUŠAJI

Prosvjedom namjeravaju upozoriti na to da državne vlasti na svim razinama nisu napravile ništa da se ispoštuje privatizacijski ugovor iz 2002. godine, kao i dva potpisana aneksa na temeljni ugovor potpisan s ondašnjim Fondom za privatizaciju. Žele ukazati i na okupatorski odnos mađarskih vlasnika “Primoštena” d.d. prema lokalnim vlastima i lokalnoj zajednici.

– Svi naši pokušaji da državnim institucijama na normalan i proceduralan način ukažemo na štetu koja nam je nanesena, a i dalje se nanosi, nisu urodili plodom. Pasivna državna vlast nije zaslužila ništa drugo nego da joj se pokuca na prozor.

Posebno smo kivni na DORH, kojemu je zadaća da se brine o imovini RH, a upravo DORH – Građanski odjel u Zagrebu fiksno ugovorene datume o obnovi u Aneksu 2 izmjenjuje u formulaciju “do ispunjenja uvjeta”, što znači da to mogu napraviti za pet tisuća godina ili nikad.

Namjerno bez ikakve procedure DORH daje više od 20 hektara zemljišta drugoj državi. Upravo je to cilj mađarskih okupatora: sve zatvoriti, uništiti lokalnu samoupravu i dočepati se stotine tisuća metara atraktivnog zemljišta.

Cijeli tekst kao i reakciju Dalmatie Grupe pročitajte na linku: Slobodna Dalmacija

Fotografija prosvjeda: Živana Čobanov

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 rujna, 2023 11:06