Sretan vam blagdan Velike Gospe

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 kolovoza, 2015 10:05

Sretan vam blagdan Velike Gospe

Danas, 15. kolovoza, vjernici slave blagdan Velike Gospe, svetkovine kojom katolici obilježavaju Uznesenje blažene djevice Marije u nebo. U cijeloj Hrvatskoj danas je neradni dan, a u Šibensko-kninskoj županiji najveća proslava bit će u marijanskom svetištu u Vrpolju gdje će središnje misno slavlje u 10.30 sati predvoditi šibenski biskup Ante Ivas.

Jutarnje svete mise u Vrpolju, danas na sam blagdan Velike Gospe održat će se u 6, 7 i 8 sati, dok će svečano misno slavlje s procesijom Gospine slike predvoditi Ante Ivas. Također, vjernici mogu doći na misu i navečer, a ona će se služiti u 19 sati.

Da je Marija uznesena u nebo, stav je katoličke crkve tek nešto više od 60 godina, odnosno od 1950. godine kad je tadašnji papa Pio XII. Bulom ‘Munificentissimus Deus’ proglasio tu dogmu i otad vjernici trebaju vjerovati da je Marija, osim što je bezgrešno začela (dogma Pia IX. Iz 1854. godine), i na nebo uznesena.

Marija se s vremenom počela smatrati zaštitnicom hrvatskog naroda, što je posebno dolazilo kroz povijest do izražaja u ratovima kad se obrana hrvatskih zemalja tumačila Marijinom zaštitničkom ulogom. Kardinal Alojzije Stepinac je u jeku 2. svjetskoga rata 1942. posvetio hrvatski narod Gospi riječima – ‘Presvetoj Djevici i majci Božjoj Mariji, moćnoj zaštitnici drage domovine Hrvatske’.

U spomen na Gospu i taj povijesni, fanatični odnos hrvatskih vjernika prema Mariji, tako će i danas stotine tisuća ljudi posjećivati svetišta diljem Hrvatske.

tekst: ŠibenikIn

BlagdanVelikeGospe-2015

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 kolovoza, 2015 10:05