Sretan vam petak 13. – Činjenice o današnjem danu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 studenoga, 2015 10:46

Sretan vam petak 13. – Činjenice o današnjem danu

Mnogim ljudima petak 13. ulijeva strah u kosti iako ni sami ne znaju zašto. Zapravo nikada nije razjašnjeno podrijetlo vjerovanja u nesreću broja 13. Postoje mnoge povijesne činjenice koje ukazuju da se ljudi odavno boje broja 13 i petka 13-og. Primjerice, mnogi neboderi nemaju trinaesti kat, a bolnice nemaju sobu s brojem 13.

Bili mi praznovjerni ili ne, petak 13. nam je oduvijek plijenio pažnju. Ususret današnjem ‘nesretnom’ danu, donosimo pet činjenica:
1. Ponekad se dogodi i više nego jednom godišnje.

Dok je 2014. godina imala samo jedan petak 13., 2015. nije tako “sretna”. Ne samo da se datum ‘pogodio’ u veljači, već nas je ‘progonio’ i – u ožujku, i sada u studenom.

Srećom, 2016. će imati samo jedan petak 13., i to u svibnju.

Dok su neke godine sretnije od drugih, nemoguće je da bilo koja godina prođe bez barem jednog ‘nesretnog’ petka.

2. Datum nije sam po sebi nesretan.

Unatoč praznovjerju koje je uvriježeno za petak 13., ne postoji nikakav dokaz da je datum nesretan. “Nema nikakvih podataka koji bi potvrdili da je broj 13 nesretan. Nema razloga vjerovati da bi bilo koji broj bio sretan ili nesretan”, rekao je Igor Radun iz finskog odjela za proučavanje ljudskih odnosa.

3. Strah može biti stvaran.

Ako imate duboko ukorijenjen strah od ovog petka, niste jedini. Postoji nekoliko fobija povezanih s petkom 13. Paraskevidekatrifobija je službeni naziv za one koji imaju fobiju od toga dana, a fobija od broja 13 zove se triskadekafobija, koja pogađa na tisuće ljudi, navodi ABC News.

4. Može imati vjerske korijene.

Možda ćete biti iznenađeni, ali praznovjerje oko petka 13. zapravo izvire iz religije. National Geographic navodi da je strah bio potaknut Judom, 13. apostolom s Posljednje večere, koji je izdao Isusa. Usto, Isusovo raspeće se također dogodilo na petak.

Thomas Gilovic, profesor psihologije na sveučilištu Cornell, rekao je da su se dan i broj u tjednu spojili kako bi stvorili ‘dvostruku nevolju’ od strahova.

5. Odvedi me u kino.

Širenje straha oko nesretnog datuma utjecalo je na neke velike uspjehe određenih franšiza. Horor film ‘Petak 13.’ razvalio je 1980., a dosad je snimljeno 12 nastavaka. Izvorni sadržaj slijedi priču o grupi savjetnika ubijenih u ljetnom kampu, i to na istom mjestu gdje se prije toga utopilo dijete. Drugi nastavak ‘Petka 13.’ izašao je sljedeće godine, a ostali i dalje izlaze.

Izvor: rtl.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 studenoga, 2015 10:46