Stiže val hladnoće, ponegdje i snijeg

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 4 prosinca, 2017 09:54

Stiže val hladnoće, ponegdje i snijeg

Klimatološka zima, koja je počela u petak, ove nam godine na svom početku donosi zimski ugođaj. Prvi prosinački vikend prolazi u znaku utjecaja sredozemne ciklone, osobito na istoku i jugu zemlje, piše Crometeo.

Istok Slavonije i dijelovi Posavine u nedjelju su osvanuli pod tanjim snježnim pokrivačem, prvim ove sezone. Snijeg je zabijelio dio Dalmatinske zagore, obalno gorje i vrhove nekih otoka. Snježna granica na vrgoračkom i imotskom području bila je oko 400 do 500 metara nadmorske visine.

Mosor se zabijelio do 800 metara nadmorske visine, a jutros je tanak snježni pokrivač zabilježen u Dubravi. Snijeg je padao čak i u višim predjelima Klisa, gdje se temperatura zraka spustila na samo 1 Celzijev stupanj, ali se snježni pokrivač nije stvarao.

Prvi snijeg sezone zabijelio je više dijelove otoka Brača. Snijeg je pao na Vidovoj gori.

U ponedjeljak će jutro biti prilično hladno, i na kopnu i na moru, uz temperaturu nižu od uobičajene za početak prosinca. Tijekom dana će biti većinom suho, a u noći na utorak na kopnu je moguć slab snijeg, mjestimice i kiša, koja se smrzava u dodiru s podlogom. Premda će oborina biti malo, u prometu je nužan dodatan oprez. U nastavku tjedna toplije, od srijede uz južinu, od četvrtka i nove oborine.

U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj biti uglavnom suho i djelomice sunčano, uz hladno jutro. U noći na utorak, osobito u zapadnoj Slavoniji, može biti slabih oborina, uglavnom snijega, a nije isključena ni kiša koja se smrzava na tlu, javlja HRT.

U središnjoj Hrvatskoj jutro hladno uz temperaturu između -6 i -3 °C, danju djelomice sunčano uz porast temperature do 4 °C. U noći na utorak prolazno slab snijeg, ali je mjestimice moguća i kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom.

Najhladnije će biti u gorskim predjelima, gdje se jutarnja temperatura može spustiti i do oko -10 °C. Danju djelomice sunčano i uglavnom suho, uz najviše sunca na sjevernom Jadranu. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, prema otvorenom sjeverozapadnjak.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano. Jutro hladno, u unutrašnjosti uz minimalnu temperaturu od -3 do -1 °C, uz obalu i na otocima od 1 do 5 °C, a najviša dnevna između 5 i 10 °C. Puhat će umjerena bura, prema otvorenom sjeverozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more.

Podjednak vjetar i valovitost mora bit će i na jugu Hrvatske, uz barem djelomice sunčano vrijeme, te jutarnju temperatura od 3 do 6 °C, u unutrašnjosti i ispod 0 °C, a najviša dnevna od 8 do 11 °C.

Novi snijeg i za vikend

U nastavku tjedna na kopnu barem djelomice sunčano i toplije. Ujutro ponegdje može biti magle, osobito od sredine tjedna. Uz umjeren jugozapadnjak u četvrtak u gorju može pasti malo kiše. U petak će kiša biti češća, a u subotu, uz zahladnjenje, povećava se vjerojatnost za mjestimičnu susnježicu i snijeg.

Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano i također toplije. Uz više oblaka kiše na sjevernom dijelu može biti već u četvrtak, a od petka i drugdje. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i bura, a u četvrtak će na sjevernom dijelu zapuhati jugozapadnjak, koji će prema kraju dana i u petak jačati.

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 4 prosinca, 2017 09:54