Sunčan i vruć vikend, u nedjelju olujna bura podno Velebita

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 1 srpnja, 2016 13:01

Sunčan i vruć vikend, u nedjelju olujna bura podno Velebita

Evo nas u srpnju, prosječno najtoplijem mjesecu u godini u većem dijelu zemlje. U srpnju se u većini krajeva Hrvatske bilježi i prosječno najtopliji nadnevak u godini, a u dijelu Dalmacije to je ipak prva dekada kolovoza. Srpanj je na Jadranu prosječno najsušniji mjesec u godini. Srpanj i kolovoz bi bili klimatološki gotovo identični mjeseci, da nije zadnje dekade kolovoza, koja ipak kolovozu prosječno donosi osvježenja i prve kiše.

Po svemu sudeći, ovogodišnji lipanj će nakon objavljivanja klimatološke analize biti natprosječno topao mjesec u cijeloj zemlji. Također u većem dijelu zemlje lipanj je bio oborinski prosječan ili blago natprosječan, a uglavnom su dijelovi Dalmacije bili sušniji od prosjeka, primjerice Split ili Zavižan.

Primošten Plus iz zraka - dron

Što nam donosi srpanj, tek ćemo vidjeti, no barem sljedećih desetak dana ekstremnih vrućina nema na vidiku.

Danas će prevladavati sunčano ili vedro. Popodne će u zaobalju ponegdje biti umjerenog razvoja oblaka, uglavnom uz granicu s BiH uz mogućnost slabih grmljavinskih pljuskova. Vjetar će većinom biti slab, uglavnom jugozapadnih smjerova, a na sjevernom Jadranu povremeno slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 15 do 19°C u zaobalju, od 19 do 23°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 27 do 31°C.

U subotu pretežno sunčano. Popodne uz lokalno umjeren razvoj naoblake, samo ponegdje u zaobalju može biti slabih i prolaznih pljuskova. Noću tiho ili uz slab vjetar, danju će na sjevernom Jadranu puhati slab jugozapadnjak i jugo, u Dalmaciji slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 16 do 20°C u zaobalju, od 20 do 25°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 33°C.

Primošten Plus iz zraka - dron

U nedjelju će u većini krajeva biti pretežno sunčano i suho. Ipak, uz promjenjivu naoblaku, malo kiše ili pljuskova u prvom dijelu dana može biti na sjevernom Jadranu, a u drugom u zaleđu Dalmacije. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita prolazno i olujna, južnije od Šibenika do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Na sjevernom Jadranu danju umjereno svježije, u Dalmaciji temperature bez veće promjene u odnosu na subotu.

Primošten Phantom 3

 

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 1 srpnja, 2016 13:01